Turnu Severin: Oltenii stabiliţi în Occident se întorc, acasă, de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În aceste zile, 250 de poliţişti de frontieră vor supraveghea frontiera
În aceste zile, 250 de poliţişti de frontieră vor supraveghea frontiera

Abia aşteaptă să-şi revadă familiile şi să petreacă sărbătorile liniştiţi. Vorbim de oltenii de dincolo de graniţe care se întorc acasă ticsiţi de bunătăţi şi cadouri pentru cei dragi.  

Nebunia a început încă de ieri dimineaţă. Peste 3.000 de persoane şi 750 mijloace de transport au tranzitat, în ultimele 48 de ore, vama Porţile de Fier I, ceea ce reprezintă o creştere cu aproximativ 20% a traficului faţă de zilele trecute.

Cei mai mulţi vin acasă tocmai din Italia. Au parcurs un drum destul de lung, în unele cazuri cu peripeţii, dar ce mai contează. Ard de nerăbdare să se întoarcă printre cei dragi. Gabriel Enache din Slatina este unul dintre ei.

„Venim din Rimini şi mergem la Slatina. E foarte greu acolo. Ne e dor de toţi.  Cu criza asta, venim cam la şase luni. Am trecut prin mult trafic, dar merită efortul, pentru că în România nu avem ce să facem. N-avem decât să mergem înainte. Câ s-o mai putea. Nu se mai poate, ne întoarcem acasă. E maşina plină acum. Să vedem cu ce-om pleca. Poate plecăm cu ea goală”, ne-a spus Gabriel Enache.

Dacă ar găsi de muncă în ţară, n-ar mai pleca
Oboseala care se citeşte pe chipurile lor şi portbagajele burduşite de cadouri îi trădează uşor. Fie că le-a fost greu, fie că le-a mers bine, cu toţii se întorc cu câte ceva pentru familie. Ne asigură că dacă ar avea de muncă în ţară, nu ar mai pleca.

„Am adus de toate. Hăinuţe, dulciuri la copii, la nepoţi, la rude. Mielul nostru ne lipseşte, dar cel mai mult ne lipseşte în ţară munca. Dacă am avea mai mult de muncă şi am putea să ne ajutăm mai mult familia, n-am pleca. Să-ţi laşi copilul în ţară şi să pleci e foarte greu”, ne spune Camelia Balodovinescu, din Craiova.

Perioada de odihnă se încheie la mijlocul săptămânii viitoare, când românii noştri pleacă din nou la muncă, departe de familii.

„Pentru că traficul a crescut simţitor faţă de săptămâna trecută, am luat măsuri pentru evitarea blocajelor, fiind dublat personalul pentru controlul documentelor şi bagajelor pe sensul de intrare în ţară”, ne-a spus inspectorul Sorin Coman, şeful PTF Porţile de Fier I. Pentru cetăţenii membrii ai statelor Uniunii Europene există un culoar de intrare separat faţă de cetăţenii statelor terţe.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite