Turnu Severin: O treime din medicii de la Ambulanţa Mehedinţi pleacă în spitalele din Anglia sau Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vor vindeca bolnavii altor ţări pe salarii de 15 ori mai mari. Sătui să lucreze într-un sistem subfinanţat, pe lefuri de toată jena şi să facă ore suplimentare neplătite, tot mai mulţi medici aleg să părăsească România.

Aflate într-un sistem sanitar care agonizează, cu probleme financiare fără sfârşit, spitalele din Mehedinţi nu au nici măcar medici suficienţi. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), unde din necesarul de 21, lucrează doar 12 medici, iar situaţia se va înrăutăţi în toamna acestui an, când patru dintre ei vor pleca în străinătate.

Am funcţiona cam la jumătate. O să fie mai grea munca. Noi, de obicei, lucrăm cu doi medici pe zi, doi pe noapte şi unul la consultaţii la domiciliu şi dacă se întâmplă să plece în clinici universitare cu cazuri critice, atunci chemăm colegii de acasă.

Lucrăm multe ore suplimentare, pe care nu apucăm să ni le mai luăm liber niciodată”, ne-a spus dr. Dumbrăvica Florescu, managerul SJA Mehedinţi.   

CITIŢI ŞI: AMBULANŢELE DE CONSULT LA DOMICILIU ZAC ÎN GARAJ DIN LISPĂ DE MEDICI


6000 lire sterline/lună, în Anglia
Unul din cei patru medici care a ales să plece în străinătate pentru un job mai bine plătit este Alexandru Trăilă (38 ani). Are o experienţă la SJA Mehedinţi de 7 ani, iar de la 1 iulie a.c. va lucra într-un oraş din sud-vestul Irlandei, într-un spital de stat, în Urgenţă.

A găsit acest post, la fel ca şi colegii săi, la un târg de job-uri organizat la Cluj. După o serie de interviuri desfăşurate prin telefon, medicul Alexandru Trăilă a obţinut job-ul pentru cel puţin şase luni.

image

Ceea ce l-au atras au fost, desigur, salarizarea şi condiţiile de muncă. “Salarizarea este de 10-15 ori mai bună decât aici. Voi lucra în ture normale, ca şi medicii de aici din Urgenţă.

Salarizarea va fi între 36.000- 56.000 euro/an, în funcţie de abilităţi şi de vechimea în muncă, plus orele lucrate suplimentar plătite o dată şi jumătate sau sărbători legale, plătite dublu”, ne-a precizat dr. Trăilă.

Medicul Răzvan Angelescu este un alt medic din Ambulanţă care a ales să plece în Anglia, într-un spital privat, pentru că munca pe care o face în ţară cu pasiune nu este, din păcate, şi răsplătită pe măsură.

image

“Ni se oferă un salariu foarte atrăgător, în jur de 5-6000 lire pe lună, cu muncă în sistem două săptămâni muncite, două săptămâni libere. În felul acesta, ai timp şi de pauză, de relaxare, eşti şi apreciat pentru ceea ce faci”, ne spune medicul Angelescu.

Cei doi medici vor lăsa în curând, în urmă, oameni dragi şi prieteni, ani grei de muncă şi ani întregi de experienţă pentru zări mai bune. “Condiţiile de muncă de aici sunt mulţumitoare şi meseria pe care o fac este una frumoasă, chiar foarte frumoasă.

În schimb, salarizarea care ni se oferă acolo este mult prea atrăgătoare şi avem posibilitatea accesului la o specializare, la o calificare superioară. În al doilea rând, este vorba de o ţară civilizată şi, de ce să nu zic, acolo nu e nesiguranţa zilei de mâine, mai ales pentru copiii noştri”, adaugă medicul Răzvan Angelescu, subliind faptul că, “acasă”, munca e din ce în ce mai istovitoare.

“Având în vedere personalul insuficient care cred că este valabil în toată ţara, munca deja devine istovitoare. Trebuie să facem faţă unui număr din ce în ce mai mare de comenzi, cu un personal mai puţin. Asta înseamnă automat şi obosirea noastră”, conchide medicul.

500 euro/lună pentru un medic din ţară
Pe doctorul Angelescu îl vor urma în curând şi fetiţa, dar şi soţia, medic la Spitalul din Turnu Severin. Şi sigur, motivul nu este doar reîntregirea familiei.

„Un medic în sistemul românesc actual nu are decât spitale prost dotate, aş putea să spun spitale în general mizere, pentru că sunt şi spitale foarte bune, aparatură foarte proastă, veche, lipsă de stimulent- atât profesional, cât şi material- în sensul că salariile din România sunt, la ora actuală, de circa 400-500 de euro pentru un medic, ceea ce este total aiurea, plus o campanie de presă defavorabilă lui.

image

În sensul că peste tot, când deschizi un ziar, vezi ce năzdrăvănii a mai făcut un medic, vezi ce dezastre a adus medicul respectiv, ca să nu mai spun de o lege minunată de controale a concediilor medicale, cu amenzile acelea îngrozitoare”, ne spune medicul cardiolog Cristian Jianu, de la Spitalul Judeţean Severin.   

În afara celor doi medici de la Ambulanţa Mehedinţi, alţi doi mai au contracte încheiate cu spitale din afară. Şi lista nu se opreşte aici. Sunt şi alţi medici, dar şi asistenţi care caută soluţii de succes afară.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite