Turnu Severin: “O ţară înconjurată de români”- dovada clară că în Timoc trăiesc români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sala de Conferinţe a Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin- Serbia a găzduit, vineri, lansarea unei cărţi intitulată “O ţară înconjurată de români”, al cărui autor este jurnalistul craiovean Liviu Andrei.

Cartea cuprinde fragmente dintr-o serie de interviuri luate de la sociologi, profesori, cercetători, dar şi personalităţi de peste hotare, implicate direct în lupta pentu drepturile minorităţilor de dincolo de Dunăre.

Este o rază de lumină, o “rază de adevăr”, după cum spunea preotul Bojan Alexandrovic, paroh de Malainiţa şi Remesiana. “Este o carte- document foarte importantă pentru noi, românii, din Timoc. Este dovada clară că în Timoc au fost şi sunt români”, a adăugat protopopul  Protopopiatului Dacia Ripensis.

Bojan Alexandrovici a lăudat apariţia cărţii, bucurându-se totodată de prezenţa Excelenţei Sale Ion Macovei, Ambasadorul României la Belgrad: “Mă bucur foarte mult, pentru că printre noi îl avem pe ambasadorul Ion Macovei.

Înseamnă că ţara noastră mamă, România, niciodată nu ne lasă, ne sprijină, ne ajută şi mă bucur că suntem aici toţi românii din apropiere: românii din ţara mamă, România, românii din Timocul bulgăresc şi românii din Timocul sârbesc”.  

Îşi doresc emisiuni tv care să transmită în limba maternă 

Interzicerea slujbelor în limba română a avut loc, dincolo de Dunăre, încă din 1833, dar asta nu i-a împiedicat pe români să-şi ceară drepturile: să poată vorbi în limba maternă, să aibă o biserică în care să asculte slujbele în limba română şi să aibă acces la informaţie în acelaşi mod.

“Problema e că am vrea să avem şi noi o televiziune locală ca să vedem şi slujba din Malainiţa. Mass-media e pe primul loc. Dacă se face o manifestaare unde pot să vină mii de oameni, nu pot să vină chiar toţi 300.000 acolo.

Dar, când vin de la serviciu, toţi 300.000 pot să dea drumul la televizor şi să privească”, spunea Dusan Prvulovic, directorul TimocPress, într-unul din interviurile inserate în carte.

Îşi doresc ca Dunărea să îi unească
Lansarea de carte s-a transformat, încet-încet, într-un adevărat simpozion în care fiecare din cei prezenţi şi-au expus problemele. cu toţii au vorbit despre necesitatea unei identităţi pentru românii de dincolo, despre acceptarea de către statul sârb a faptului că această minoritate trebuie să aibă acces la cultură şi educaţie în limba maternă, dar şi despre presiunile la care sunt supuşi mai toţi.

“De ce este greu pentru statul român să deschidă un consulat în Timoc, unde sunt 300.000 de români? L-a deschis în Vârşeţ (Voivodina), unde sunt 30.000 şi nu poate să-l deschidă în Timoc?! Dar sârbii nu vor multe.

De ce nu s-a deschis Porţile de Fier II ?...ca să putem avea o cale de comunicaţie, pentru ca Dunărea să ne unească şi să nu ne despartă”, mai spune Dusan Prvulovic, în cartea lui Liviu Andrei, intitulată “O ţară înconjurată de români" şi lansată, ieri, la Negotin. 

Organizatorii evenimentului au fost Agenţia de presă TimocPress, Fundaţia “Scrisul Românesc”, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dolj şi TELE U Craiova.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite