Turnu Severin: O singură ambulanţă la circa 25.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Orşova, există o singură salvare care deserveşte atât municipiul, dar şi nouă sate din Clisură şi zona de nord a judeţului. Ca să ajungă la timp la spital, bolnavii din Clisura Dunării sunt urcaţi, de multe ori, în maşini personale.

25.000 de oameni care locuiesc în zona de nord-vest a Mehedinţiului au la dispoziţie o singură ambulanţă, în caz de urgenţă. Cei mai afectaţi sunt locuitorii comunelor Dubova, Sviniţa, Podeni, unde distanţa până la spital este foarte mare, dar unde există şi drumuri impracticabile. “Sviniţa, fiind comuna cea mai îndepărtată de Orşova, la 50 km, o ambulanţă îi face în două ore, dus-întors, ceea ce este, pentru o urgenţă, foarte mult.

În cazuri de extremă urgenţă, se pleacă cu maşini particulare până în Cazane, la 15-20 de kilometri de Orşova, unde se face transferul bolnavului în ambulanţă. Dacă salvarea vine de la Severin, drumul e şi mai lung”, precizează Nicolae Curici, primarul comunei Sviniţa.

De multe ori, pentru a ajunge la timp la spital, bolnavii sunt urcaţi în maşini personale şi preluaţi pe drum de ambulanţă. “Ca să vin la spital, eu am coborât de la colibă cu o căruţă cu doi boi şi apoi m-a adus fiul meu cu maşina personală. Salvarea nu urcă întotdeauna acolo”, ne-a spus Ion Răduţă, un localnic din Eibenthal, internat în spitalul orşovean.

Asistenţa medicală de urgenţă, nulă în Clisură
Ceea ce este şi mai grav e faptul că spitalele nu mai au în subordine asistenţa sanitară din teritoriu. În acest moment, Spitalul Orăşenesc Orşova are o singură ambulanţă de urgenţă care, chiar dacă nu are o solicitare în apropiere, trebuie să stea în staţie. În cazul în care localităţile din Clisură au nevoie de intervenţie medicală, este trimisă o salvare de la Severin.

“Nu cred că este normal să existe o singură ambulanţă. Eu ştiu că o ambulanţă trebuie să ajungă la un caz în 15 minute. Faceţi socoata cât îi trebuie ei de la Severin. Nu este mai normal să existe două ambulanţe?!”, se întreabă, pe bună dreptate, dr. Lucian Vădăstreanu, directorul Spitalului Orşova. Asistenţa medicală de urgenţă în Clisura Dunării este, în aceste condiţii, aproape nulă.

O autosanitară primită donaţie va fi alocată Sviniţei
O soluţie pentru dotarea zonei cu o ambulanţă a fost găsită tot de directorul spitaului orşovean.  Numai că, pentru a fi aplicată, va trebui ca autorităţile să deblocheze posturile de ambulanţieri. O maşină primită, ca sponsorizare, de la danezi va fi oferită comunei Sviniţa, urmând ca primăria din localitate să asigure personalul necesar funcţionării autosanitarei.

“Sunt dispus, pentru că am ajuns în faza compromisurilor numai ca să fac ca lucrurile să meargă bine, să dau eu şi şoferul care să se suie pe ambulanţa respectivă, numai că trebuie să-l plătească cineva”, mai spune dr. Vădăstreanu. 

Disfuncţionalităţi, şi din cauza birocraţiei
O altă problemă pe care o acuză personalul medical este birocraţia excesivă. Din cauza disfuncţionalităţilor din sistem, medicii orşoveni au fost nevoiţi, luni seară, să aştepte cel puţin două ore, ca o salvare de la Severin să ajungă cu o anumită cantitate de sânge necesară unei paciente aflată într-un caz limită.

“Un caz limită care ne demonstrează încă o dată până unde poate merge birocraţia în această ţară. Pentru faptul că trebuie aprobată o hârtie, ca să vină salvarea cu o cantitate de sânge, ea nu-ţi vine, dacă nu e aprobată. Domne, mie îmi trebuie sângele, nu hârtia. Moare bolnavul. A trebuit să luăm legătura cu directorul DSP şi, la intervenţia dânsului, să vină ambulanţa de la Severin cu sângele, iar hârtiile să se facă aici”, spune directorul Lucian Vădăstreanu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite