Cum a fost obligată o bancă să returneze unui client comisioane nejustificate de 10.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un severinean a primit înapoi banii plătiţi pe comisioane bancare. Bărbatul s-a plâns Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor că rata la creditul imobiliar pe care îl avea de achitat a crescut nejustificat, iar inspectorii i-au dat câştig de cauză.

Un bărbat din Turnu Severin a primit de la sucursala din Mehedinţi a unei bănci aproape 10.000 de lei, după ce Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) a soluţionat o plângere depusă de client, în care acesta sesiza că i-a crescut nejustificat rata la creditul imobiliar. Severineanul a contractat un credit de 150.000 de lei pe 25 de ani, însă rata lunară i-a explodat.

 „În decurs de două săptămâni de la depunerea sesizării, am primit o înştiinţare prin care mi se aducea la cunoştinţă că plângerea mea a fost rezolvată, iar banca mi-a restituit 10.000 de lei. Erau bani pe care mi-i luaseră în plus în trei ani de zile de când am contractat creditul. Nu pot să dau detalii despre credit, dar este unul ipotecar în valoare de peste 100.000 lei“, ne-a spus tânărul care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Clientul a primit de la bancă 10.000 de lei



S-a rezolvat pe cale amiabilă

În urma verificărilor desfăşurate de OJPC Mehedinţi, inspectorii au aflat că banca a aplicat comisionul de risc şi după perioada de un an care era prevăzută în contract, în mod nejustificat, iar dobânda la credit s-a mărit cu aproape două procente.

„Consumatorul trebuia să plătească acel comision de risc timp de un an, după care, dacă nu înregistra întârzieri la plata ratelor, trebuia suspendat. Nu a fost suspendat acel comision şi a fost încasat în continuare. Dobânda s-a mărit de la 5,25% la 7,10 %. În decurs de doi ani consumatorul a plătit la bancă 9.970 de lei în plus faţă de contractul iniţial. Noi am sancţionat banca respectivă cu suma de 190.000 lei“, a explicat Ionuţ Sibinescu, directorul OJPC Mehedinţi.

image

Ionuţ Sibinescu, comisar-şef OJPC Mehedinţi

image

Bărbatului i-au fost returnaţi banii pe cale amiabilă, nefiind nevoie ca dosarul să fie trimis în instanţă.

Reprezentanţii OJPC au mai primit 90 de plângeri pentru aceeaşi unitate bancară, din care 35 au fost trimise în instanţă pentru soluţionare. Din surse neoficiale, ar fi vorba despre sucursala Băncii Volksbank din Turnu Severin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite