Turnu Severin: Numărul donatorilor de sânge este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi mehedinţeni s-au prezentat în ultima vreme la Centrul de Transfuzie Sanguină.
Tot mai mulţi mehedinţeni s-au prezentat în ultima vreme la Centrul de Transfuzie Sanguină.

Persoanele care decid să doneze sânge o fac pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, dar  sunt şi oameni care se gândesc la avantajul material

Numărul donatorilor de sânge a crescut în ultima perioadă, în judeţul Mehedinţi.

“Media zilnică era de 10 donatori pe zi, iar acum a ajuns la 20-25 de donatori pe zi” ne-a spus Mariana Şandru, director la Centrul de Transfuzie Sanguină Mehedinţi.

Unele dintre persoanele care decid să doneze sânge o fac pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă, dar mai sunt şi oameni care se gândesc la avantajul material, bonurile valorice de aproximativ 60 de lei fiind o sursă de venit.

“Donez sânge de un an şi jumătate. La început am facut-o pentru a ajuta o cunoştinţă care a avut un grav accident, dar acum o fac pentru că am o situaţie financiară destul de grea şi vreau să le ofer celor doi copii ai mei strictul necesar” ne-a spus Ion Românu donator.

De menţionat este faptul că sunt şi mehedinţeni care vin să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă şi sunt conştineţi ce este sănătos şi pentru ei.

”Eu donez sânge de cinci ani, o fac pentru că vreau să-i ajut pe cei care au nevoie, iar pe de altă parte este sănătos şi pentru mine” ne-a spus Viorica Blaj donatoare.

Cantitatea de sânge pentru unele grupe de sânge a fost asigurată pentru o perioadă de două-trei săptămâni, şi asta datorită numărului tot mai mare de mehedinţeni care au venit în ultima perioadă le Centrul de Transfuzie Sanguină.

“ În momentul de faţă stocul de sânge pentru grupele de sânge RH pozitiv este suficient pentru trei săptămâni, în schimb suntem deficitari la grupele de sânge cu RH negativ, dat fiind faptul că această grupă de sânge a fost solicitată foarte mult în ultima perioadă de către urgenţe” a precizat Mariana Şandru.

Medicii spun că pot fi donatoare de sânge persoanele cu vărste cuprinse între 18 şi 50 de ani, care sunt sănătoase şi nu au consumat înainte alcool.

Cei care donează sânge beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă şi un set gratuit de analize medicale. În plus donatorii primesc şapte tichete de masă de aproximativ 60 de lei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite