Turnu Severin: Noel Negrea, un student pe căile diplomaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noel Negrea
Noel Negrea

Obişnuit al olimpiadelor, pasionat de istorie şi drept, ţinteşte spre o carieră de succes. A participat la numeroase proiecte de cultură civică.

Îşi începe prezentarea simplu: „Îmi place să citesc şi îmi place să asimilez unele informaţii”, îşi începe prezentarea Noel Negrea. Unul dintre tinerii care ştie ce vrea de la viaţă, care are ţinte pe care vrea să le atingă: să fie avocat sau diplomat. A început acest drum din clasa a VII-a.
„Au fost două persoane care au contribuit la acest lucru. E vorba de mama mea şi de domnul profesor Ciorâţă, care m-a ajutat să merg la două olimpiade de cultură civică, în clasele a VII-a şi a VIII-a. Aceste participări şi aceste contacte cu domeniul culturii civice m-au ajutat foarte mult în liceu, când am participat la multe proiecte legate de democraţie, drepturile omului, egalitate de şanse şi aşa mai departe“, ne spune studentul.
Noel Negrea şi-a continuat aceste preocupări în perioada liceului. „În clasa a X-a, o echipă a Liceului Gheorghe Ţiţeica a participat la un concurs organizat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării(CNCD),
concurs care a vizat atitudinea tineretului faţă de discriminare sau de valoarea non-discriminării. S-a organizat în mai multe oraşe, am participat împreună cu liceul meu şi am reuşit să câştigăm atât faza zonală, cât şi faza naţională“, povesteşte Noel.
O altă mare iubire a sa este istoria, materie la care a participat la olimpiade pe parcursul celor patru ani de liceu. Cel mai bun rezultat, locul II la faza naţională, desfăşurată la Timişoara.

A participat la Anul Egalităţii de Şanse

Cunoştinţele sale de cultură civică şi istorie îl ajută acum la Facultatea de Drept. De altfel, tot în liceu a colaborat cu o instituţie guvernamentală, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse (ANES), împreună cu care a participat la editarea revistei „Respublica“ sau a luat parte la prezentări de fotografii tematice. Punctul culminant al colaborării cu ANES a fost participarea lui Noel Negrea la deschiderea Anului Egalităţii de Şanse, în 2008, la Palatul Cotroceni.
Încă de când era mic, urmărea cu mare interes activitatea diferiţilor ambasadori din România. „Probabil explicaţia pentru faptul că îmi place foarte mult domeniul diplomaţiei este faptul că în liceu am avut ocazia să particip la o întâlnire restrânsă cu Excelenţa Sa Quinton Quail, ambasadorul Marii Britanii în România. Ambasadorul a venit pentru o zi la liceul nostru şi a vrut o întâlnire cu 10 elevi, între care am avut privilegiul să mă aflu şi eu. Acel moment a fost pentru mine fascinant, iar acel om a devenit un model pentru cariera mea. M-au impresionat cunoştinţele sale, până la cel mai mic detaliu, legate de  realităţile sociale ale României“, ne spune studentul, care încheie prin a mulţumi celor care îi sunt alături.
„Familia mea şi profesorii pe care i-am avut au contribuit la ceea ce sunt acum şi la ceea ce sper să devin“, mărturiseşte Noel Negrea.

întrebărişi răspunsuri
Eşti mulţumit de alegerea făcută, aceea de a merge la Facultatea de Drept?
N.N.: Sunt foarte mulţumit de ceea ce se întâmplă la Facultatea de Drept din Timişoara. Îmi place faptul că nu se face doar ştiinţă juridică pură, ci şi filozofia dreptului şi aşa mai departe.

Unde ţi-ai dori să-ţi practici meseria, în ţară sau în străinătate?
N.N.: Dacă voi urma o carieră în avocatură, cu siguranţă voi rămâne să lucrez în ţară. În schimb, o carieră de demnitar m-ar obliga să plec. Eu aş prefera să rămân.

ce-i place
„Să mă plimb, să văd lucruri noi şi să cunosc oameni noi. Îmi plac ştiinţele umaniste şi cunoaşterea, asimilarea de informaţii.“

ce nu-i place
„Nu vreau şi nu ştiu să mint. Nu-mi place să fiu constrâns să fac un lucru pe care nu doresc să-l fac. Dacă aş fi obligat, ar ieşi foarte prost.“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite