Turnu Severin: Negustorii cer autorităţilor să accepte comerţul stradal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Creţan crede că dacă nu expune marfa în exterior, clienţii nu vor intra în magazin.
Oana Creţan crede că dacă nu expune marfa în exterior, clienţii nu vor intra în magazin.

Sătui de amenzile primite, patronii buticurilor din zona Pieţei Mircea cer autorităţilor să le permită să-şi etaleze marfa în faţa magazinelor.

Comercianţii le cer consilierilor să anuleze sau să modifice hotărârea HCL 11 pe 2008, conform căreia nu li se mai permite să-şi expună marfa în faţa magazinelor. „Am magazinul pe strada Lazăr, chioşcul este în curtea părinţilor. Dacă nu aş fi avut nevoie de bani, nu l-aş fi făcut. Trăiesc din acest venit şi plătim şi noi taxe şi impozite, la fel ca ceilalţi. Este o hotărâre de consiliu local, potrivit căreia nu avem voie să ne expunem marfa pe faţada exterioară a magazinelor. Nu suntem de acord cu ea“, ne spune Oana Creţan, administratorul unui magazin.

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că, de când cu această hotărâre, vânzările au scăzut dramatic. „Nu mai vindem nimic, dacă nu ne expunem marfa în exterior. Am riscat şi am fost amendaţi de nenumărate ori. Anul trecut, am fost amendată cu 250 lei pentru că am expus câteva produse pe uşa de la intrare care, culmea, se deschide spre interior. Am atacat amenda în instanţă şi am câştigat. În urmă cu două săptămâni am primit, din nou, un avertisment“, ne spune Oana Creţan.

Primarul cere consultarea populaţiei

În această situaţie mai sunt şi alţi negustori ce îşi desfăşoară activitatea în zona Pieţei Mircea. Consilierul local Elena Butuşină susţine cauza comercianţilor, ştiut fiind faptul că provine din branşă. „Comerţul stradal a existat întotdeauna. Este o formă de a veni în primul rând în întâmpinarea celui care trece pe acolo. Atâta timp cât aceşti oameni au acordul de la primărie să-şi desfăşoare acest mod de activitate, eu cred că ar trebui să li se permită să-şi expună cumva marfa, mai ales în această perioadă. Nu pe domeniul public, ci într-un mod estetic“, spune Elena Butuşină.

Problema se pune pentru străzile Bălcescu şi Numa Pompiliu, unde sunt cele mai multe astfel de magazine. Pentru că nu agreează ideea de bâlci, primarul  municipiului propune consultarea populaţiei în acest caz. „Nu se poate face o lege pentru două străzi din centrul oraşului. Noi, din banii cetăţenilor, am făcut o piaţă frumoasă în centru. Avem două variante: revenim la atmosfera de bâlci, cea de dinainte de a face piaţa, sau păstrăm o atmosferă civilizată, cum este acum. Ca să depăşim această problemă, eu aş zice să consultăm cetăţenii dacă sunt de acord cu această iniţiativă. Să se facă un sondaj, o consultare a populaţiei“, le-a spus Constantin Gherghe consilierilor în prima şedinţă de consiliu local din acest an.

Edilul şef nu se declară împotriva comerţului stradal, însă le cere consilierilor să ţină cont de locurile de parcare, de fluidizarea traficului, de imagine, dar şi de oameni, atunci când iau o decizie în acest caz.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite