Turnu Severin: FOTO/ Navaliştii recurg la concedieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că sunt contracte, lipsa banilor face imposibilă finalizarea navelor, astfel că, în toamnă, aproape 500 de oameni vor îngroşa rândurile şomemerilor.

Unul dintre cele două şantiere navale aflate în impas financiar este cel din Severin. Deşi conducerea societăţii susţine că există contracte încheiate cu parteneii externi, lipsa lichidităţilor face imposibilă finalizarea proiectelor.

Societatea se confruntă cu o serie de probleme, în special cauzate de criza economică.

image

Şantierul are probleme, întrucât băncile refuză să acorde credite. “Din păcate, avem mari probleme cu finanţarea contractelor semnate. Odată cu venirea crizei economico-financiare mondiale, banii nu se mai dau cu atâta uşurinţă şi trebuie să optimizăm costurile.

Eu am adoptat, ca strategie pentru Severnav, continuitatea activităţii şi, în timp, dacă lucrurile se vor schimba, băncile îşi vor schimba atitudinea, clienţii noştri ne vor da mai multe contracte, sigur că o parte din forţa de muncă poate să revină în Severnav”, susţine Cleonia Copaci, directorul general al şantierului.

Concedierile îi sperie pe angajaţi
Conducerea Severnav-ului susţine că are contracte chiar şi pentru doi ani de acum încolo, însă băncile nu prea mai au apetit pentru nave, astfel că nu li mai acordă finanţările necesare.

Din această cauză, din cei 1021 de angajaţi, circa 300 vor fi daţi afară. “Nefinanţarea ne-a dus la nişte costuri destul de mari, cash nu avem, credite pe capital de lucru nu se dau şi atunci am luat decizia să mai concediem în jur de 300 persoane”, adaugă directorul general al societăţii.

Cleonia Copaci, directorul general al Şantierului, susţine că nefinanţarea a dus la costuri destul de mari.

image

Măsura va fi greu de suportat mai ales pentru angajaţii aflaţi în prag de pensie. ”Se mai lucrează, dar foarte puţin. Nu se ştie pentru cât timp. E vorba să bage iar vreo 350 de oameni în şomaj.

Am lucrat 38 de ani aici, fără întrerupere, ca sudor. Nu ştiu ce voi face. Mă gândesc că m-or scoate la pensie. Am vechime, am grupă, mă gândesc că nu m-o lăsa pe drumuri”, ne-a spus Puiu Tudoroniu (56 ani), scos în şomaj luna trecută. Din păcate, navaliştii de la Orşova nu au scăpat nici ei de concedieri. Din toamnă, 194 de muncitori vor intra în şomaj.

După 38 de ani de muncă în Severnav, Puiu Tudoroniu (56 ani) a fost scos în şomaj luna trecută



Sindicatul înţelege şi acceptă măsurile
Reprezentanţii sindicatului acceptă măsurile adoptate de conducerea şantierului. “Trebuie să fim conştienţi de situaţia în care ne aflăm şi să cădem, de comun acord, cu conducerea unităţii pentru binele societăţii în final şi nu pentru binele unuia sau altuia.

image

De altfel, toate măsurile care s-au luat în această perioadă, noi le-am discutat de fiecare dată şi am ales variantele cele mai bune din cele posibile”, ne-a spus Barbu Cârstena, lider sindicat Severnav.

Producţia Severnav este destinată exportului

image

În ceea ce priveşte concedierea, decizia se va lua doar după ce se va analiza fiecare dosar în parte, în funcţie de criteriile pe care le are în contractul colectiv de muncă şi alte criterii impuse de regulamentul intern.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite