Turnu Severin: Moş Crăciun vine din China pentru severineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dabo explică unui client cum funcţionează jucăriile.
Dabo explică unui client cum funcţionează jucăriile.

Afacerile unei familii de chinezi prosperă în perioada sărbătorilor de iarnă. Veniţi în Severin lmijlocul anilor ‘90, comercianţii chinezi s-au stabilit aici şi s-au adaptat perfect, atât cu oamenii, cât şi cu limba.

Hala Radu Negru. O clădire importantă pentru Severin, reprezentativă pentru oraşul multi-cultural de la începutul secolului XX. Devenită punct de desfacere pentru diverse mărfuri, hala adăposteşte, printre altele, şi afacerea unei familii de comercianţi chinezi. Dabo are 33 de ani şi locuieşte în Severin de 12. A fost adus de părinţi aici, pentru a ajuta la afacerea familiei.

„Prima dată au venit părinţii noştri în Severin, prin 1994-1995. Apoi, când lucrurile au început cât de cât să se pună pe picioare, am venit şi eu împreună cu fratele meu. Era foarte greu la început, nu cunoşteam limba, locurile şi oamenii. Cu toate astea, eram şi ceva mai tineri şi am avut puterea să ne adaptăm la toate situaţiile“, povesteşte tânărul.

Povestea lui e presărată cu greutăţi aduse de viaţa nouă, dusă departe de casă, dar lucrurile au intrat pe un făgaş bun. Familia s-a adaptat bine, şi-a făcut prieteni şi clienţi fideli.

Muncă multă pentru o viaţă decentă

„Am muncit foarte mult, în special în primii ani, pentru a ne pune pe picioare afacerea. Munceam toată ziua, iar noaptea mergeam după marfă, în Bucureşti. O parte din produse le aducem direct din China. Şi acum muncim aproape la fel. Ziua noastră de muncă are 8 sau 10 ore, iar săptămânal sau chiar mai des, mergem după marfă, la Bucureşti“, explică Dabo.

Roadele se văd. Zilnic, în special în preajma sărbătorilor, zeci de clienţi le calcă pragul pentru a cumpăra ornamente de Crăciun sau cadouri pentru cei dragi. E criză, iar produsele chinezeşti sunt mai ieftine. Dabo şi tatăl său nu îşi văd capul de treabă. Încasează bani, bat pe casa de marcat, dau rest, oferă informaţii despre produse. Toate acestea cu o rapiditate ieşită din comun şi dobândită în ani de experienţă.

„Pentru noi, munca e cea mai importantă. Am făcut eforturi şi facem în continuare pentru că trebuie să mâncăm. Cel mai important e să ne creştem copiii bine şi să ne întreţinem familia. Suntem recunoscători oamenilor din Severin, care ne-au acceptat şi care au încredere în produsele noastre“, ne spune Dabo în timp ce mai serveşte un client.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite