Turnu Severin: FOTO/ Mormânt vechi de peste 3000 ani, descoperit la Gârla Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu bani puţini, dar cu multă pasiune, arheologii Muzeului Regiunii Porţilor de Fier  din Drobeta Turnu severin au adus la lumină un mormânt datat din epoca bronzului.

Mormântul, descoperit luni, datează din epoca bronzului, de peste 3000 de ani. Sunt dovezi de netăgăduit ale existenţei unei civilizaţii în zona Gârla Mare spun descoperitorii care, în curând, vor putea fi expuse în muzeul severinean.

Potrivit arheologilor, elementele găsite sunt parte componentă a vaselor de lut în care au fost incinerate persoanele decedate. „Suntem în faţa fragmentelor unui mormânt de incinerat care alcătuiau, probabil, o urnă mare, frumos decorată specifică culturii Gârla Mare, dar şi fragmente de os.

image

Sperăm să găsim şi altceva, alte piese, eventuale fragmente de bronz. Ele pot fi restaurate şi admirate pe viitor, într-o expoziţie la muzeu”, ne-a precizat Gabi Văcuţă, restaurator în cadrul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. 

Resurse financiare tot mai limitate
Deşi descoperirile arheologice atestă istoria unui popor, în ultimii ani banii pentru cei care iubesc această meserie sunt foarte puţini sau inexistenţi.

„Arheologia se poate face, dar cu multe sacrificii din partea noastră şi cu eforturi financiare scăzute, pentru că pe zi ce trece, resursele financiare sunt tot mai limitate. Deci şi rezultatele vor fi din ce în ce mai puţine.

Arheologii noştri lucrează mai mult din pasiune pentru această ramură a istoriei şi nu pentru a obţine un venit”, ne-a declarat Gabriel Crăciunescu, directorul adjunct al instituţiei. 



Sumele alocate săpăturilor arheologice provin doar din încasările pe care le are muzeul, însă echipa- în frunte cu directorul adjunct Gabriel Crăciunescu- înfruntă zilnic condiţiile meteorologice de la Gârla Mare pentru a scoate la iveală noi dovezi ale istoriei. “Toţi facem asta din pasiune. Salariul pe care-l luăm e sub 600 lei în mână, aia e clar.

image
image

Şi cred că o să ne facem cruce când o să-i luăm redus acum. Mai vin elevi care ne ajută din plăcere şi dacă am merge prin şcoli, sunt sigură că ar veni mult mai mulţi copii să ne ajute, pentru că sunt interesaţi”, ne-a spus Ersilia Marcu, arheolog.    

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite