Turnu Severin: Mirel Fota - Un criminalist cu frică de Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Fota
Mirel Fota

Face parte din echipa de criminalişti a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi şi se mândreşte că este membru al Asociaţiei Poliţiştilor Creştini din România.

La vârsta de trei ani şi-a pierdut tatăl, iar trei ani mai târziu, mama. Împreună cu cei doi fraţi mai mari, Mirel Fota a crescut însă în sânul unei familii iubitoare. Sora tatălui şi soţul acesteia i-au crescut ca pe propriii copii. A urmat cursurile şcolii generale din comuna mehedinţeană Şişeşti, apoi Liceul de Marină din Orşova - secţia navigaţie.

„Din 1987 şi până în 1994 am lucrat ca marinar pe mai multe nave comerciale. A fost o perioadă foarte frumoasă din viaţa mea pentru că am avut ocazia să văd multe ţări. În plus, a fost visul meu dintotdeauna să fac navigaţie. Am navigat pe Dunăre de la izvoare până la vărsare. Doar în perioada când am efectuat stagiul militar, am navigat pe Marea Neagră, în apele teritoriale româneşti. Cel mai mult mi-a plăcut Austria, Viena, în mod special. Îmi amintesc cu plăcere şi botezul, de care nu scapă niciun marinar. Auzisem de el, dar nu ştiam exact cum se întâmplă. În dreptul Podului Giurgeni - Vadu Oii, toţii colegii au aruncat cu apă pe mine. Am avut noroc că era vara, dar şi iarna era acelaşi ritual“, ne povesteşte severineanul.

Cum societăţile de navigaţie începuseră să aibă probleme financiare, în 1994, Mirel Fota s-a reorientat profesional şi, la sugestia socrului, de profesie poliţist, a urmat cursurile şcolii de subofiţeri de la Câmpina. Nu regretă decizia pe care a luat-o, pentru că, în timp, şi-a dat seama că meseria de poliţist i se potriveşte. Este nevoie doar de  inteligenţă, seriozitate, devotament.

După încadrarea la IPJ Mehedinţi, a lucrat pe rând la Poliţia Municipiului Drobeta Turnu Severin - Biroul de Ordine Publică, serviciul de investigaţii criminale şi apoi serviciul criminalist, unde activează şi în prezent. Mare iubitor de animale, Mirel Fota a urmat şi două cursuri de conductori la Centrul Chinologic de la Sibiu. „Dintotdeauna mi-am închipuit poliţistul având alături un câine. Cred că imaginea asta mi-a rămas întipărită de când am urmărit «Pistruiatul», filmul copilăriei mele. În prezent mă ocup de Fluck, un ciobănesc german în vârstă de 4 ani, câine de urmărire la IPJ Mehedinţi. Cu un câine nu poţi să lucrezi decât dacă îl iubeşti“, ne dezvăluie poliţistul unul din secretele dresajului.

Credinţa l-a schimbat profund

În anul 2004, viaţa poliţistului s-a schimbat radical. „Cea mai mare realizare a mea este aceea că am cunoscut puterea credinţei în Dumnezeu şi că fac parte din Asociaţia Poliţiştilor Creştini din România. Viaţa şi comportamentul meu s-au schimbat radical. Înainte eram mândru şi ironic, pus mereu pe şotii, puneam porecle colegilor de muncă. Acum văd lucrurile altfel“, încheie poliţistul criminalist.

ce-i place
Comunicarea cu oamenii, socializarea. Îmi place să ajut oamenii, să am caracterul lui Iisus Hristos.

ce nu-i place
Oamenii făţarnici, cei nepoliticoşi şi mai ales cei care mint. Încerc să mă feresc de astfel de persoane.

întrebări şi răspunsuri
În cariera dumneavoastră de poliţist, există un caz anume care v-a impresionat?
M.F.: Îmi amintesc că, în 2004, au fost două omoruri la Corcova, unul de Sfântul Ion, şi celălalt în vară, pe vremea secerişului. La ultimul omor, singurul martor fusese un surdomut din localitate care nu ştia nici să scrie. L-am dus la Craiova şi, cu ajutorul unui interpret, am reuşit să stăm de vorbă cu el. Apoi am prins criminalii, care erau autorii ambelor omoruri.
Aveţi un vis anume?
M.F.: Da. Îmi doresc să mă apropii mai mult de Dumnezeu şi să-mi leg inima cât mai puţin de lucrurile pământene.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite