Turnu Severin: Localnicii din Şişeşti trăiesc din fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din Şişeşti îşi câştigă traiul din ceea ce produc
Localnicii din Şişeşti îşi câştigă traiul din ceea ce produc

Numai anul trecut, edilii comunei Şişeşti au câştigat patru proiecte, valoarea acestora depăşind 600.000 euro. Autorităţile de la judeţ avertizează că doar prin accesarea fondurilor europene, comunităţile locale ar putea scăpa de criză.

Şişeştiul este printre puţinele comune din ţară, dacă nu singura, cu şomaj zero. Se poate mândri cu o mini industrie locală care aduce bani frumoşi comunităţii şi un venit sigur pentru 80 de oameni. Fie că lucrează în fabrica de ceramică şi teracotă, în atelierul de tâmplărie sau în brutărie, localnicii au o carte de muncă şi sunt asiguraţi medical. Pentru un salariu cuprins între minimul pe economie şi 1000 de lei, cei 80 de săteni lucrează pentru primărie. “Întreg serviciul merge pe autofinanţare. Cât se produce, atât se câştigă. Numai cine nu vrea să muncească, nu munceşte”, ne spune primarul Marian Răducan.

Şi pentru că nu se mulţumesc cu puţin, edilii au atras, prin fonduri europene, importante sume de bani pentru comună. Ei au câştigat, numai anul trecut, patru proiecte în valoare de aproape 600.000 euro, pe situaţii de urgenţă şi învăţământ. Cel mai important este achiziţionarea unei maşini de pompieri şi a câtorva utilaje agricole, în valoare de 330.000 euro.

Eşelniţa îi calcă pe urme

Pentru anul 2010, Primăria Şişeşti a depus alte 5 proiecte, în valoare totală de 2,5 milioane de euro, urmărind reabilitarea unui drum comunal, construcţia unui târg pentru valorificarea produselor de ceramic, precum şi construcţia unui after school. Comuna a câştigat până acum nu mai puţin de zece proiecte europene, dar a şi pierdut alte zece, din motive absolut stupide. “Am ratat un proiect, doar pentru simplul fapt că nu era vizibilă ştampila partenerului sârb”, ne spune Răducan. Primăria Eşelniţa vrea să-i calce pe urme, câştigând anul trecut trei proiecte, anul acesta pregătind alte opt, pe infrastructură, sănătate şi turism.

Banii europeni ne pot scăpa de criză
Conducerea Consiliului Judeţean Mehedinţi susţine că fără proiecte europene, comunităţile locale nu vor avea bani. “Primarilor, care încă nu au depus proiecte pe cele două programe de vecinătate, România- Serbia şi România-Bulgaria, le cer să dea dovadă de mai multă responsabilitate, să realizeze odată pentru totdeauna că este singura formă sigură de a aduce bani către comunitatea locală”, spune preşedintele Marius Bălu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite