Turnu Severin: Ligia Torsin - Olimpică la chimie, visează la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ligia Torsin
Ligia Torsin

A fost atrasă dintotdeauna de medicină şi arhitectură. În opinia ei, un medic de valoare trebuie să aibă, în primul rând, răbdare şi să fie vizionar.

Încearcă pe cât posibil să nu-şi facă un plan pe termen lung. Îşi doreşte, pentru moment, să termine liceul şi să intre la Medicină. Va avea apoi şase ani la dispoziţie să se gândească pe mai departe. „Când eram mică, nu aveam neapărat un vis. Mă gândeam şi la medicină, şi să devin balerină, chiar şi actriţă vroiam să mă fac. Gândeam cam tot ce gândeşte un copil. Nu ştiam ce presupune fiecare dintre ele”, ne povesteşte Ligia Torsin. 

De la cercetare, s-a oprit la medicină

„Mi-am dat seama că lumea e deschisă şi poţi face ce vrei. Nu contează graniţa. Şi dacă vrei să realizezi ceva, e imposibil să nu reuşeşti. Dar e nevoie de multă muncă şi de voinţă. Cred că asta e reţeta”, ne spune Ligia Torsin.

Încă din gimnaziu participă la olimpiada de chimie, iar rezultatele sunt remarcabile. „Din clasa a VIII-a, am participat la olimpiada de chimie, ajungând în faza naţională, sub îndrumarea profesorului Mirela Stoinel. Cel mai mare premiu pe care l-am luat a fost în urmă cu doi ani, locul trei la naţională”, adaugă eleva.

Atrasă fiind de chimie, s-a gândit, la un moment dat, să se orienteze spre cercetare, dar s-a răzgândit repede, optând în final pentru medicină. Acum, îşi doreşte să devină medic, la fel ca şi părinţii săi.

„M-am gândit că şi la medicină voi avea parte de chimie. În plus, medicina e mai apropiată de oameni, relaţionezi cu lumea, iar eu nu sunt genul de persoană care să stea închisă undeva. De aceea, am lăsat cercetarea deoparte. În plus, în medicină ai parte de diversitate, iar ceea ce mă atrage e că niciodată nu acumulezi destule cunoştinţe. Toată viaţa ai ceva de învăţat”, ne mai spune tânăra.

Timidă, blândă, dar hotărâtă în ceea ce priveşte viitorul ei. Cam aşa poate fi caracterizată, în câteva cuvinte, Ligia Torsin.

La 16 ani, a intrat şi în voluntariat

În puţinul timp liber pe care îl mai are la dispoziţie din cauza examenelor pe care le va avea de susţinut, îi place să picteze şi să cânte, moştenind talentul de a picta de la bunica sa. Adoră, de asemenea, să se implice în orice acţiune care presupune socializarea cu cei din jur. Nu degeaba e pasionată de voluntariat, participând în diverse proiecte, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. „Aveam 16 ani când am intrat în voluntariat. Mă atrage. E mai mult decât un hobby. Aici, se văd rezultatele. În plus, nu pierzi vremea degeaba”, conchide tânăra pentru care voluntariatul impune şi o anumită responsabilitate. Nu exclude posibilitatea ca, după terminarea facultăţii, să profesese şi în afara ţării. „Încerc să profit de tot ceea ce mi se oferă”, conchide Ligia Torsin.

ce-i place
Adoră să picteze, să cânte, să participe în diferite acţiuni de voluntariat, iar la oameni admiră cel mai mult sinceritatea. „Dacă eşti sincer, cinstit şi corect, ai parte de multe lucruri bune. Îmi place să glumesc, dar la o anumită limită a bunului simţ”, susţine Ligia. 

ce nu-i place
Minciuna şi neseriozitatea, pe care, deşi este foarte tânără, a avut ocazia să le „studieze” îndeaproape. „Detest genul de oameni trufaşi, care se văd foarte inteligenţi şi îi dau la o parte pe toţi”, mărturiseşte tânăra.

întrebări şi răspunsuri
Cum vezi lumea, tinerii de azi?
Superficiali. Nu mai au profunzime, nu mai sunt sensibili, nu mai ştiu ce vor. Se lasă purtaţi de val. Viaţa lor e o inerţie. Trăiesc din inerţie, nu au un scop anume, bine definit, virtute sau morală.
Ce calităţi trebuie să aibă un medic de valoare?
Trebuie să aibă toate calităţile posibile. Să aibă răbdare ca să înveţe tot ceea ce trebuie şi să fie şi vizionar. Medicina, ca şi arhitectura, m-au atras pe de o parte, dar îmi par şi foarte grele, pentru că trebuie să te dedici lor. Restul vin pe planul secund.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite