Turnu Severin: Lebedele siberiene au revenit în Ostrov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păsările s-au adăpostit pe lac datorită climei prietenoase.
Păsările s-au adăpostit pe lac datorită climei prietenoase.

Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) din Mehedinţi monitorizează un stol de lebede care iernează pe o baltă de la marginea satului Ostrovul Corbului.

De câteva zile, peste 100 de lebede cenuşii, originare din Siberia, şi-au găsit adăpost, la aproape 16 kilometri de Turnu Severin, datorită condiţiilor prielnice din zonă. Accesul la baltă se face printr-un canal similar celor din Deltă, iar balta şi Dunărea comunică prin intermediul pânzei freatice. Aşa se explică faptul că apa din baltă nu îngheaţă decât în condiţii meteorologice foarte aspre şi lebedele pot găsi uşor mâncare.

Ele mai ies în timpul zilei pe Dunăre, unde pot fi văzute în zona satului Hinova, dar seara revin pe baltă, unde sunt în siguranţă.

Ocrotite de lege ca monumente ale naturii

„Cele peste 100 de lebede de iarnă au ajuns la noi din statele fostei Uniuni Sovietice, mai precis din zona Siberiei, de unde migrează din cauza gerului năpraznic. La noi au găsit condiţii prielnice cum ar fi temperatură, hrană şi apă. Ele nu migrează în alte zone şi rămân aici până la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie“, a declarat directorul AJVPS Mehedinţi, Nicolae Popa.

Lebedele sunt declarate specie ocrotită de lege, iar cei care încearcă să le vâneze riscă pedeapsa cu închisoarea. Nicolae Popa spune însă că nu a avut niciun incident pe parcursul celor zece ani de când lebedele vin în Ostrov. Pescarii au fost anunţaţi de autorităţi să aibă mare grijă să nu cumva să prindă în năvoadele lor lebede şi dacă observă păsări lovite sau moarte să sesizeze imediat poliţia.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite