Turnu Severin: Lăutari şi dedicaţii pentru cei trecuţi în nefiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest an, trupa de lăutari a fost condusă de însuşi viceprimarul comunei care a cântat la trompetă
În acest an, trupa de lăutari a fost condusă de însuşi viceprimarul comunei care a cântat la trompetă

Cimitirul din Iloviţa a răsunat, ieri, de muzică. Potrivit tradiţiei, pe lumea cealaltă morţii se bucură de muzică şi chiar fac hore la auzul lăutarilor care cântă, de Paşte, în cimitir. 

Şi cei trecuţi în lumea de dincolo se bucură de cele pământeşti. Este credinţa localnicilor din Iloviţa care, a doua zi de Paşte, aduc preotul, dar şi lăutarii în cimitirul satului. Aşa că, după cele sfinte, sătenii oferă celor plecaţi dintre ei bucate, dar mai ales o horă de pomană, convinşi fiind că morţii aud muzica şi încing şi ei jocul.

“Aşa este credinţa. Să se bucure şi ei de ceea ce avem noi. Noi nu servim nimic, până nu le dăm şi lor. Am venit cu ouă, roşii, prăjitură, vin şi suc. Dăm şi câte o horă de pomană. Trebuie neapărat să slobozi hora. La fiecare mormânt se cântă”, ne-a spus o localnică. 


Tradiţia a bătut chiar şi criza
Foarte solicitaţi, lăutarii abia fac faţă cererii localnicilor, care sunt convinşi că e loc de o horă şi de bucate alese chiar şi pe lumea cealaltă. “Ei sunt ridicaţi în ceruri şi văd jos ce este. Asta e datina la noi. Aşa s-a pomenit, aşa pomenim, din moşi, strămoşi. Se cântă la fiecare mort”, ne-a spus Maria Pătăşanu din localitate. 

Obiceiul e din moşi strămoşi şi porneşte chiar din capul obştii. „Respect cu sfinţenie această tradiţie de la tatăl meu şi de la bunicii mei şi o voi ţine mereu. Chiar dacă este criză, oamenii au venit la cimitir, în număr mai mic ce-i drept. Se spune că muzica ajunge şi la cei morţi...

Nu ştiu cât e de adevărat, însă acest lucru nu contează, noi păstrăm tradiţia şi, în fiecare an, în a doua zi de Paşte, mergem cu ouă roşii, cozonac şi ce mai are fiecare la mormintele celor care nu mai sunt şi le dăm de pomană şi câte o horă sau o sârbă“, a declarat Petre Ţânică, viceprimarul din Iloviţa.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite