Turnu Severin: La un an de la înfiinţare, SMURD Mehedinţi se bucură de încrederea populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paramedicii mehedinţeni salvează vieţi de un an
Paramedicii mehedinţeni salvează vieţi de un an

Două treimi din numărul intervenţiilor au avut loc în mediul rural. Echipajul de la Vînju Mare, ultimul înfiinţat, este şi cel care conduce în top.

Cei 45 de paramedici de pe cele trei echipaje din judeţ au intervenit, în ultimele 12 luni, în 1550 de cazuri de urgenţă, salvând nu mai puţin de 1524 de persoane.

Cele mai multe intervenţii au fost pentru diferite afecţiuni medicale- 855 (afecţiuni cardiace, renale, ale aparatului digestiv sau insuficienţe respiratorii), urmate de traumatisme (317).

Două treimi din numărul total al misiunilor au avut loc în mediul rural, în zone greu accesibile, media solicitărilor fiind de 100 pe lună. “Ultimul echipaj înfiinţat este şi cel mai solicitat.

Este vorba de Staţia Vînju Mare. Ne-am dovedit eficienţa, având în vedere că tot mai mulţi amenii ne solicită ajutorul.

Suntem mulţumiţi de activitatea din acest an. Avem oameni pregătiţi în reanimare şi descarcerare, iar ca şi coordonator al serviciului ţin să le mulţumesc, în primul rând, colegilor mei de pe intervenţii”, ne-a spus Lucian Drăghici, coordonatorul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

Paramedicii mehedinţeni salveayă vieţi de un an

Paramedicii mehedinţeni salvează vieţi de un an

30% din personal are studii de specialitate
Întreg personalul care lucrează pe SMURD a făcut cursurile de formare în primul ajutor medical, dar şi practica necesară, pe salvările Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Mai mult decât atât, 30% din ei au studii de specialitate, în sensul că sunt asistenţi medicali care au renunţat la această meserie, în favoarea pompieristicii.

“Maşinile sunt dotate cu aparatură modernă, de resuscitare şi cu aparate de urmărit evoluţia bolnavului pe timpul transportului.

Numărul intervenţiilor a fost destul de ridicat, iar asta înseamnă că un număr mare de cetăţeni au reuşit să primească ajutor în timp util şi cred că am reuşit să dam încredere populaţiei prin timpul de reacţie destul de scurt”, ne-a spus col. Ion Iovan, inspectorul şef al ISU “Drobeta”.

Autospecialele SMURD sunt dotate cu aparatură modernă de resuscitare

Paramedicii SMURD au oferit, celor 11 persoane, asistenţă medicală. FOTO: Arhivă

Clisura şi zona de munte, deficitare
Pentru anul viitor, ISU Drobeta are în vedere deschiderea altor trei centre SMURD pentrru zona de munte (la Baia de Aramă), dar şi pentru Clisură (Orşova şi Dubova), unde este deficitar Serviciul Judeţean de Ambulanţă în asigurarea urgenţelor medicale.

ISU “Drobeta” are un total de 93 de paramedici bine instruiţi, are autorizaţiile sanitare pentru cele trei servicii, numai că, pentru moment, lipsesc cele trei maşini. 

Serviciile medicale de urgenţă colaborează

SMURD a luat fiinţă pe 21 decembrie 2009, în urma unui protocol de colaborare între ISU “Drobeta”, Spitalul Judeţean Severin, prin Unitatea de Primiri Ugenţe şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA).

Este o investiţie făcută de Consiliul Judeţean Mehedinţi, de 500.000 euro şi a fost realizată prin Programul Operaţional Sud-Vest Oltenia. Spitalul asigură materialele sanitare şi asigurările CASCO, iar SJA dispecerizează cazurile.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite