Turnu Severin: LUCIAN DRĂGHICI, asistentul care coordonează SMURD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Drăghici îşi iubeşte meseria
Lucian Drăghici îşi iubeşte meseria

Când era mic, visa să devină medic. Din păcate, nu a ajuns până la acest nivel, însă destinul nu l-a îndepărtat de branşă. Este asistent medical, iar de trei ani, lucrează în cadrul ISU „Drobeta”.  

Provine dintr-o familie de cadre medicale. Atât mama, cât şi soţia sa sunt asistente, iar visul din copilărie, de a-i ajuta pe cei din jur, s-a realizat doar pe jumătate. „Regret că am pierdut trenul, că nu am făcut medicina, dar eu am fost de vină, pentru că nu am învăţat suficient”, ne spune cu o oarecare tristeţe în glas, Lucian Drăghici (32 ani).

După absolvirea liceului de informatică, tânărul s-a îndreptat spre Facultatea de Medicină din Timişoara. Îşi dorea nespus de mult să devină medic, însă visul i-a fost spulberat în momentul în care a venit rezultatul examenului. „Mama lucrând în domeniu, am vrut să urmez aceeaşi cale, dar din păcate am ajuns doar la nivelul ăsta. După prima încercare la facultate, n-am mai învăţat, pentru că am intrat la postliceală şi am rămas asistent”, îşi continuă povestea vieţii, Lucian Drăghici.

A avut o copilărie obişnuită, făcând parte dintr-o familie de oameni simpli, dar organizaţi. Iar ceea ce este mult mai important este că întotdeauna a avut susţinerea părinţilor. „Părinţii m-au susţinut mereu, dar am fost eu mai căpos şi n-am continuat. Oricum, nici nu aş putea şi nu aş şti să fac altceva”, mai spune Lucian. A lucrat, timp de cinci ani, ca asistent medical în Policlinica din Severin, iar din noiembrie 2007, face parte din echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta”. 

Experienţa acumulată în policlinică, dar şi cea din timpul armatei, l-au ajutat pentru ceea ce avea să se întâmple mai târziu. „Am făcut armata la Jandarmi, la Craiova. Dacă mi s-ar fi ivit ocazia să rămân acolo, aş fi acceptat doar ca asistent. În armată, tot sanitar am fost şi ştiu ce înseamnă să fii şi soldat, şi sanitar”, ne spune tânărul.

Şi totuşi, a avut noroc. „ Fiind la policlinică, în 2007, am aflat de la băieţii care veneau să-şi facă fişe medicale că sunt locuri libere la pompieri.Am aflat că e şi un post de asistent şi m-am gândit  să vin şi eu. M-am înscris ultimul şi am intrat primul. Am fost 11 pe loc”, povesteşte Lucian Drăghici.

Din decembrie 2009, Lucian Drăghici coordonează Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din Mehedinţi, având în subordine 74 de paramedici.

Nici nu îi este greu, pentru că majoritatea din ei sunt asistenţi medicali care au renunţat la această meserie, în favoarea pompieristicii. “Pregătirea a început de prin 2008, înainte de a deveni SMURD-ul operaţional. Am fost sprijinit, în acest sens, de comandantul unităţii. Colegii au fost şi sunt receptivi, dar cel mai greu a fost cu hârtiile. Sunt multe probleme pe care nu le aflii, până nu te loveşti de ele”, mai spune Lucian Drăghici.

Pentru a fi un profesionist la locul de muncă, el spune că trebuie să te pregăteşti încontinuu, să fii la punct cu legislaţia. „E la fel ca şi în medicină. Înveţi permanent. Trebui să fii în priză”, conchide coordonatorul SMURD Mehedinţi.
 
Accepţi ca fiica să îţi calce pe urme?

L.D.: "Acum e încă mică, are doar 5 ani şi spune că vrea să se facă bucătăreasă. Când va creşte, va avea de ales. Dacă vrea pompieriţă, mi-aş dori să facă Academia. Să fie ceva mai sus ca mine. Mi-ar plăcea să ajungă şi cadru medical. Va fi alegerea ei".

Îţi mai doreşti ceva, în plan profesional?

L.D.: "Da. Îmi doresc despus de mult, să avem dispeceratul nostru, să nu depindem de alţii, să ne coordonăm singuri intervenţiile. Aş mai vrea ceva pe viitor: să înfiinţăm un centru de formare regional, la Dubova. Acolo avem spaţiu, avem tot ce ne trebuie. În plus, e vorba despre zona Clisurii, unde este deficitar serviciul de ambulanţă. Durează, pentru că depinde de fonduri, dar şi de oameni".  

Ce-i place?
L.D.: "Admir corectitudinea, iar oamenii să fie oameni. Asta contează cel mai mult. Dacă ajuţi pe cineva, trebuie să o faci dezinteresat. Chiar dacă nu îţi este recunoscută munca, e o faptă bună pentru tine".

Ce nu-i place?
L.D.: "Urăsc minciuna. Până la urmă, luăm pe toată lumea aşa cum e. Dar mai bine spui ce ai de spus.  Dacă ai greşit, recunoşti, dar să nu minţi. Trebuie să ai coloană, după cum spune domnul căpitan (n.r., e vorba despre Liviu Borugă şeful Centrrului Operaţional)".   

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite