Turnu Severin: Joburile din Italia sunt neinteresante pentru severineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Severinenii dornici să lucreze în străinătate au la dispoziţie 530 de locuri de muncă în Italia. Până acum, s-au arătat interesate doar 15 persoane. Oferta este valabilă până marţea viitoare.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pune la bătaie, prin Eures, nu mai puţin de 530 de locuri de muncă, în domeniul hotelier din Italia. Interesul este destul de mic în Mehedinţi, cel puţin până acum, oferta fiind valabilă până marţea viitoare. Doar 15 persoane s-au interesat de această ofertă, 99% din ele fiind din Severin.

“Există 530 de locuri în toate meseriile: hamal, portar, personal de recepţie, camerist, bucătar, ajutor de bucătar sau ospătar, dar şi personal de întreţinere, asta însemnând instalatori sau electricieni”, ne-a precizat Sorin Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Mehedinţi. Joburile sunt pentru sezonul estival, iar salariul este cuprins între 700 şi 1000 euro net pe lună, în funcţie de meserie.

Informaţia nu a ajuns la toată lumea
Specialiştii susţin că un motiv pentru acest interes scăzut ar fi condiţia ca aplicantul să cunoască limba italiană şi să aibă experienţă de minim un an în domeniu. “Există câteva condiţii de bază care trebuie îndeplinite: cunoaşterea limbii italiene, la nivel minim spre mediu, iar pentru anumite meserii şi cunoasterea unei a doua limbi, respectiv engleză sau germană, la nivel de bază. Alte condiţii sunt calificarea şi experienţa în domeniu de minim 1 an”, a adăugat Marinescu.

În plus, nu oricine este dispus să lucreze cu forme legale. “În primul rând, informaţia este greu să ajungă la toată lumea, mai ales în mediul rural unde noi avem grosul şomerilor şi nu toată lumea poate să plece.

Sunt oameni care nu se simt în stare să plece, care nu au ieşit din ţară şi le vine foarte greu să o facă. Sunt oameni care îşi caută cu adevărat un loc de muncă şi vor să lucreze cu contract de muncă, dar şi persoane cărora le convine să lucreze fără contract în afara ţării”, ne-a declarat Iustin Florescu, directorul adjunct al AJOFM Mehedinţi.

Potrivit sursei citate, persoanele care lucrează în străinătate, în spaţiul economic european, cu forme legale, mai au un avantaj: pot beneficia, la încetarea contractului de muncă, de indemnizaţie de şomaj, fie din ţara în care lucrează, fie din ţara noastră, pe baza unor convenţii internaţionale.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite