Turnu Severin: Iulia Dădălău este olimpică la istorie, dar pasionată de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia Dădălău este unul dintre cei mai buni elevi ai Colegiului Naţional "Gheorghe Ţiţeica" din Severin. Din păcate, nu prea mai are timp pentru olimpiadele şcolare, pentru că se îndreaptă cu paşi repezi spre admiterea la facultate.

Este un copil care citeşte foarte mult, cu care ai ce să discuţi şi care te provoacă. Este  modelul de elev ideal pe care şi l-ar dori orice profesor la clasă, după cum spun chiar dascălii lui.

Vorbim de Iulia Dădălău, o tânără de 18 ani, care a trecut prin liceu ştiind ce vrea de la viitor. A terminat anul trecut cu o medie de invidiat, 9,92, şi este olimpică la istorie, română şi spaniolă.

„La istorie, particip încă din clasa a opta şi am ajuns de două ori la naţională, iar anul trecut la spaniolă, am luat locul III la naţională”, ne spune, mândră, Iulia.

Aceste discipline nu au nimic de-a face cu facultatea pe care tânăra vrea s-o urmeze, însă sunt importante pentru ea ca şi cultură generală. „Ştiu că pare ciudat, dar istoria îmi place foarte mult. Îmi pare o materie extrem de interesantă care te învaţă multe lucruri. Desigur, a fost şi doamna profesoară care m-a motivat”, recunoaşte tânăra.  

Vrea să devină medic de succes
Iulia este cunoscută printre dascălii liceului ca fiind un elev extrem de conştiincios şi cu prea mult bun simţ pentru ziua de astăzi. „Este un copil deosebit, foarte timidă, dar se descurcă foarte bine la scris.

Pe mine m-au surprins eseurile ei, încă din clasa a noua, de când am luat-o ca elevă. Ea a omis să vă spună că a fost şi la olimpiada de limba română unde a luat premiu, de fiecare dată, la faza judeţeană.

În clasa a noua, s-a calificat la naţionala de istorie şi a fost printre primii zece. În anul următor, a fost a treia calificată, dar pentru că au fost două locuri II, a luat doar menţiune pe ţară, iar anul trecut a fost la olimpiada de spaniolă unde, de asemenea, a luat o menţiune”, ne-a declarat Denisa Neagoe, profesorul de istorie al Iuliei.

Pe lângă pasiunea pentru istorie şi limbi străine, Iulia este atrasă şi de teatru. Cele câteva roluri pe care le-a avut atât în cadrul unei şcoli de vară, cât şi în liceu, au dovedit că are talent şi în artă.

„Joacă extraodinar de bine. În clasa a şaptea, chiar i-am dat un rol, unde am remarcat că are un talent extrordinar de actriţă. Renunţă la timiditatea care o caracterizează în viaţa de zi cu zi şi reuşeşte să se transpună foarte bine în pielea personajului”, a conchis profesorul de istorie.

Stăpână pe sine, Iulia e hotărâtă să accepte oferta de a pleca în străinătate în cazul în care i s-ar ivi această şansă. Consideră că e prea devreme să vorbească despre idealuri, dorindu-şi acum doar să termine cu bine liceul şi să intre la Medicină.

Cum vezi generaţia de azi, a tinerilor? Ar trebui schimbat ceva?
I.D.: „Întotdeauna e ceva de schimbat, dar asta se poate face numai în timp. Cred că lucrurile, pur şi simplu, îşi urmează cursul firesc. În general, eu prefer să iau lucrurile aşa cum sunt”.

Ce cărţi preferi să citeşti?
I.D.: „În general, mă atrag romanele psihologice, dar şi cele mai realiste. Am început să citesc aceste cărţi încă din gimnaziu, iar printre preferatele mele se numără „La răsărit de Eden” a lui Steinbeck, „Oameni şi şoareci” sau chiar "Fructele mâniei”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite