Turnu Severin: Italienii ne învaţă cum să ne păstrăm valorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona arheologică din Severin a fost abandonată. Remarca a fost făcută de câţiva italieni, membrii consorţiului de firme Abruzzo International, care vor să investească, în Mehedinţi, în tot ceea ce înseamnă restaurare. 

Într-o scurtă vizită pe care au făcut-o în oraşul de la Dunăre, italienii au decis că este momentul să investească în această zonă. Au rămas şocaţi când au văzut piciorul podului lui Traian “protejat” într-o groapă de ciment.

“Am văzut că zona arheologică e puţin abandonată. Materialele utilizate nu sunt dintre cele mai bune. Recontrucţia a fost făcută cu ciment, un material care nu are ce căuta acolo.

Această zonă ar putea fi îngrijită mult mai bine. Aceasta şi multe altele din acest oraş. (…) Încercăm să intrăm, încet-încet, în această piaţă, pentru că aici e complet absentă”, ne-a declarat Paolo Cui, restaurator. 

Italienii completează finanţarea UE
Dezinteresul românilor faţă de acest domeniu de activitate se observă şi din faptul că pe piaţa din România nu există producţie de materiale necesare în restaurare. Remarca a fost făcută tot de italieni, care s-au angajat în a ne oferi ajutorul chiar şi în ceea ce priveşte partea de proiectare.

Ei sunt dispuşi să completeze sumele oferite de Bruxelles. Şi asta, pentru că sunt conştienţi de calitatea muncii lor. “90% din proiectele făcute de România au fost respinse din cauza procedurilor.

Foarte des se întâmplă ca Bruxelles-ul să nu finanţeze proiectele 100%, ci de la 60 la 98%. Iar noi suntem disponibili să acoperim partea care lipseşte, printr-un acord cu administraţia publică de aici”,  declarat Mario di Cesare, director administrativ Abruzzo International Group.

Peninsularii îşi doresc folosirea forţei de muncă autohtonă îmbinată cu experienţa italiană. “Noi vrem să lucrăm, să creăm pentru viitor forţă de muncă, dar cu experienţă italiană. Ai noştri au făcut poduri care încă se mai văd.

Avem diverse domenii de activitate, plecând de la restaurări de orice fel de opera de artă şi cu suportul arhitecţilor italieni”, a adăugat directorul Mario di Cesare.

Se simt ca la ei acasă
Întrebaţi de ce au ales tocmai această zonă pentru afaceri, italienii au mărturisit că se simt ca la ei acasă. “Din mai multe motive. În primul rând, aici nu suntem departe de Italia.

Apoi, e teritoriul pe care romanii l-au cucerit, zona arheologică e spectacular, având în vedere că podul roman de 2000 de ani, lung de 1135 metri, ar fi dificil să-l reconstruiesti astăzi  cu materiale tradiţionale, iar romanii l-au făcut acum 2000 de ani. Deci ne simţim puţin ca acasă”, ne-a spus restauratorul Paolo Cui.

Au construit locuinţe la L’Aquila
Grupul Abruzzo International a fost implicat, în prima linie, în faza de urgenţă, prin construcţia a 148 de locuinţe din lemn în oraşul italian L’Aquila, devastat de cutremurul din aprilie 2009. Seismul din centrul Italiei a provocat moartea a peste 100 de persoane şi a lăsat câteva zeci de mii fără adăpost. Aproape toate monumentele medievale din L’Aquila au fost distruse de cutremur. Clopotniţa Bisericii „San Bernardino“ şi Domul Bisericii „Anime Sante“ din Piazza Duomo s-au prăbuşit, în timp ce catedrala a rămas intactă.

Italienii vor avea la dispoziţie un birou
Demersul lor a fost bine primit de autorităţile locale, având în vedere că Mehedinţiul se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. Iar pentru ca italienii să ne depună şi să câştige proiectele la Bruxelles, este necesar să cunoască tot ceea ce ne lipseşte. Iar pentru asta,  prefectul Ion Mîţu le-a pus la dispoziţie un birou în clădirea Prefecturii.

„Primim investitorii cu braţele deschise. Suntem pe ultimul loc la programe şi proiecte cu fonduri europene aduse în judeţul nostru. Era foarte utilă o asemenea întâlnire cu un grup de societăţi din Italia, care se ocupă de atragerea de fonduri europene, cât şi de construcţii.

Un grup care lucrează de foarte mulţi ani în Uniunea Europeană şi care are mult mai multă experienţă în atragerea de fonduri europene”, a spus prefectul Ion Mîţu, la finalul întâlnirii cu italienii.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite