Turnu Severin: Ion Tufiș luptă pentru educația copiilor de la sate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a predat elevilor cu deficiențe și celor din mediul rural, a devenit director al Corpului Didactic și apoi inspector general adjunct

Din pasiune pentru învăţământ Ion a absolvit Liceul Pedagogic, iar la 19 ani deja lucra în sistem.

A profesat pentru prima dată ca şi învăţător la şcoala cu clasele I-VIII numărul 13 din Gura Văii.

Deşi a avut parte de un început anevoios, el nu şi-a pierdut încredera în propriile forţe şi a muncit din greu pentru a aduce zâmbetul, bucuria, speranţa, pentru a modela şi de ce nu ceva nou în viaţa unor copii cu probleme psihice şi locomotorii.

Se ştie foarte bine că învăţătorul a fost şi este cel care formează personalităţi şi care-i pregăteşte pe cei mici pentru o societate dură. Acest lucru l-a făcut şi Ion pentru elevii săi, mulţi dintre ei cu probleme grave au reuşit să se integreze în societate unii dintre ei găsindu-şi servici.

„Primul an de muncă în învăţămît m-a marcat. La şcoala unde am lucrat erau clase cu câte 14-15 elevi cu probleme, defecte locomotorii. Era destul de greu pentru cadrele didactice care erau acolo şi care aveau cât de cât experienţă darmite pentru mine. Dar am depăşit momentul critic şi m-am ataşat destul de mult de ei, atât demult incât mi-am petrecut doi ani din viaţa mea lângă acei copii. Unii dintre ei au acum 22 -23 de ani şi mulţi şi-au găsit servici” ne-a spus Ion. 

O altă experienţă prin care a trecut şi care i-a rămas întipărită în memorie a fost perioada cât a lucrat în comuna Malovăţ.

Îşi aminteşte momentele în care atrebuit să lupte cu mentalitatea oamenilor de la ţară,  de a nu-şi mai trimite copii la şcoală în oraş pentru simplu fapt că acolo, în sat, profesorii nu sunt buni.

A luptat şi într-un final a învins şi a reuşit să le demonstreze tuturor că se poate face şcoală de calitate şi la sate.

„Când am ajuns la Malovăţ, pevremea aceea era o modă şi anume ca părinţii să-şi trimită copii  la grădiniţă sau în clasele primare la oraş. În fiecare ancam 10-12 copii plecau la oraş. A fost o luptă destul de mare şi a necesitat ceva timp până când să le demonstrez că şi noi cei de la ţară ne facem datoria şi că merită să-şi lase copii acolo la şcoală” ne-a spus învăţătorul.

În prezent Ion este Inspector Şcolar General adjunct. Ocupă acest post încă din octombrie 2009.

A fost pus în funcţie după ce aproape un an de zile  a fost director la corpul didactic.

Este de părere că munca pe care o prestează în prezent nu se compară cu cea de la catedră.

„Ceea ce fac astăzi nu are nici o legătură cu ceea ce se întâmplă la catedră. Activitatea Inspecoratului General Şcolar este de îndrumare şi control , adică să îndrumăm şi să controlăm colegii noştri, iar la catedră nu faci altceva decât să modelezi copii şi să-i pregăteşti pentru societate” conchide Ion.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
Cum vi se pare meseria de învăţător?

Consider că meseria de învăţător nu este un simplu job, o dată ce te implici sufleteşte aceasta este o adevărată împlinire sufletească prin care descoperi la fiecare pas talente noi şi modelezi adevăraţi cetăţeni ai unei societăţi de prestigiu.
Ce pasiuni aveţi?
Catedra şi învăţământul. Dacă vrei să fi pregătit tot timpul trebuie să te informezi, să cauţi noi metode pe care să le aplici, să experimentezi şi pentru mine cam asta e pasiunea mea învăţământul. Tot timpul învăţ atât pentru mine cât si să-i ajut pe cei din jurul meu.
Ce-i place?
Îmi place să citesc cărţi care tratează probleme istorice. Şi îmi face o deosebită plăcere ca  puţinul meu timp liber să mi-l petrec alături de soţie şi baiatul meu.
Ce nu-i place?
Nu-mi plac oameni laşi şi cei care încep un lucru şi nu sunt în stare să-l ducă la bun sfârşit. Detest nesiceritatea şi prefecătoria, din păcate cel mai des întâlnite în zilele noastre.



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite