Turnu Severin: Ion Megan, un împătimit al vânătorii, dedicat siviculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul carierei de aproape patru decenii, a ocupat deseori funcţii de conducere. E mândru de faptul că fiul său i-a călcat pe urme, fiind doctor-inginer în sivicultură

Ion este inginer silvic din 1974, când a absolvit Facultatea de Sivicultură.

Din dragoste penrtu natură şi pădure a ales să urmeze această carieră, dar şi pentru a respecta dorinţa mamei sale care şi-a vrut fiul inginer.

Nu de aceaşi părere a fost tatăl său care şi-ar fi dorit ca Ion să devină profesor în sat.

„Mamei mele i-a plăcut foarte tare meseria de inginer, şi ea mi-a spus: mamă făte inginer şi pleacă cât mai departe. În schimb tata şi-ar fi dorit să fiu profesor şi să rămân în sat”, ne-a spus Ion.

Iubeşte atât de mult meseria, încât dacă ar fi să o ia de la capăt, spune că ar alege tot o meserie legată de natură.

De-a lungul carieirei sale Ion a ocupat numeroase funcţii în domeniul siviculturii printre care şi ceea de director, funcţie deţinută de trei ori consecutiv.

În perioda 1974- 1983 a fost inginer la ocolul silvic din Strehaia, după care  în urma unui concurs  a fost promovat pe postul de şef la ocolul silvic din Orşova, unde şi-a îndeplinit atribuţiile până în 1996.

În următorul an adică 1997 şi până în 2001 a ocupat funcţia de director la directia Silvică din Mehedinţi, după care a fost din nou ales şef la Ocolul silvic din Orşova, iar din 2005 şi până în 2009 a fost director tehnic la Direcţia Silvică, iar din 2009 şi până în  prezent ocupa funcţia de director în cadrul aceleaşi instituţii.

Nu a făcut nicodată compromisuri şi spune că atunci când a trebuit să aleagă meseria de director pe care vrea să o facă mai departe,  nu a fost influenţat de nimeni.

O altă pasiune a lui Ion este vânătoarea, pe care a practicat-o în tinereţe şi de care s-a lăsat acum la bătrâneţe.

Îşi aduce aminte şi acum cu nostalgie momentele petrecute alături de ortacii săi la vânătoare, clipe despre care spune că nu le-ar putea uita vreodată şi pe care le păstrează şi astăzi cu sfinţenie în suflet.

Este membru vânător încă din anul 1977, şi încă îşi mai păstrează arma sa de vânătoare. „În afară de pădure mi-a plăcut foarte mult şi vânătoarea, deşi acum practic mai puţin această pasiune” ne-a menţionat Ion.

Despre meseria de inginer silvic Ion spune că este o meseria foarte frumoasă.

De asemenea un lucru de care se simte mândru este faptul că fiul său i-a călcat pe urme, acesta fiind doctor-inginer în sivicultură având sub jurisdicţia sa patru judeţe.

În final putem spune că Ion Megan este un om generos şi deschis în relaţiile sale cu partenerii, totdeauna gata să ajute, să dea îndrumări competente, fără a pretinde nimic în schimb.

Are talentul rar întâlnit de a şti să lucreze cu oamenii, de a se face ascultat, evitând cu delicateţe conflictele.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
Ce calităţi ar trebui să aibe un bun pădurar?

În primul rând trebuie să iubească pădurea foarte mult. Nu trebuie să se gândească la profit. Meseria de sivicultor este o meserie ce presupune să ai o conduită foarte bună, lucrezi atât cu oamenii cât şi cu pădurea care este o fiinţă vie şi un smplu act nesăbuit dacă îl faci asupra ei, nu se îndreaptă decât peste o sută de ani.
Vă simţiţi un om împlinit?
Nu am niciun motiv ca să nu mă simt împlinit sau fericit. Cred că am realizat o mulţime de lucruri în viaţa mea, atât în domeniul profesional cât şi în  domeniul familial. Mă simt iubit şi apreciat de familia mea.

Ce-i place?
Îmi place să interacţionez cu oamenii deschişi la orice formă de dialog. De asemenea, apreciez înţelegerea, comunicarea şi respectul, consider că acestea sunt nişte atribuţii pe care trebuie să le aibe fiecare om.

Ce nu-i place?
Nu-mi plac oamenii care aruncă cu vorbe, sunt foarte multe vorbe aruncate, există foarte multă neîncredere. Între noi oamenii comunicarea ar trebui să fie arma cea mai bună

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite