Turnu Severin: Inteligenţa românească, cerută “afară” în crearea roboţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece elevi din Mehedinţi lucrează la construirea unui robot telecomandat. Tinerii reprezintă România într-un proiect finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Ei trebuie să realizeze, în doi ani, unul din braţele robotului. 

Din echipa României, fac parte opt elevi din Orşova şi doi din Drobeta Turnu Severin. Ultimii sunt obişnuiţi cu astfel de proiecte, mai ales că sunt câştigătorii din acest an ai Concursului Internaţional de Robotică din Rybnik- Polonia.

Proiectul este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene şi se desfăşoară pe parcursul a doi ani. La el, participă elevi şi studenţi din Franţa, Polonia, Turcia şi România, din echipa ţării noastre făcând parte cei zece elevi din Mehedinţi, reprezentanţi ai Clubului Copiilor Orşova.

“Fiecărei ţări i-a revenit câte o sarcină. Nouă, ne-a revenit sarcina de a proiecta braţul unui robot telecomandat care trebuie să efectueze câteva operaţii”, ne spune Claudia Tudosie, elevă în clasa a XII-a a Colegiului Naţional “Gheorghe Ţiţeica” din Severin şi unul din proiectanţii robotului.    

Au cucerit deja Polonia cu un roboţel în labirint
Tânăra susţine că va fi o experienţă cu totul şi cu totul specială, dar nu va fi deloc greu să se încadreze pentru termenul prevăzut. A mai trecut printr-o experienţă asemănătoare, anul acesta, în Polonia, unde a obţinut premiul întâi la un concurs internaţional de robotică, alături de un coleg din Severin.

“Am proiectat trei roboţi care trebuiau să participe la diferite probe. La prima probă trebuiau să urmărească o linie, la a doua să scoată adversarul din ring- era un fel de luptă între roboţi- şi ultima probă intitulată labirint, unde robotul trebuia să găsească ieşirea din labirint.

La aceasta probă, noi am reuşit să luăm locul I”, a adăugat Claudia.

Labirintul, proba la care cei doi severineni au câştigat concursul din Polonia

Labirintul, proba la care cei doi severineni au câştigat concursul

La rândul său, Mihai Agape, un împătimit al electronicii, susţine că proiectarea şi realizarea circuitelor necesare braţului robotic nu le va pune deloc probleme.

“Ne-am propus iniţial să ne ocupăm mai mult de partea de proiectare a circuitelor şi de realizarea practică a acestora.

Atunci când au fost împărţite sarcinile, nouă ne-a revenit partea de programare şi realizarea interfeţei web prin care se va realiza controlul la distanţă al braţului robotic.

Eu am mai avut contacte cu programarea, pentru că sunt foarte pasionat, dar pentru ceilalţi va fi ceva cu totul nou. E o exeperienţă pentru toţi, avem ce învăţa”, ne-a spus Mihai Agape, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Traian” din Severin.
 

Mihai Agape şi robotul său, în concursul internaţional din Rybnik-Polonia

image

Fondurile le-ar putea încetini munca
Şi totuşi, există ceva care ar putea să le încetinească activitatea. “Ca şi material, noi am creat propria noastră placă de dezvoltare pe care o folosim la aproape toţi roboţii programabili, după care folosim diverşi senzori.

Avem timpul necesar să terminăm acest braţ robotic. Problema este însă cu materialele, pentru că în mod obişnuit, braţele robotice care au fost construite până acum pornesc de la 10-15.000 euro în sus.

Or, noi încercăm să realizăm ceva mult mai ieftin, pentru că nu avem aceşti bani. Încercăm să ne limităm în bugetul mic pe care-l avem. Oricum, mult mai mare este munca pe care noi o depunem. Mai ales la partea de programare”, conchide Mihai.

Coordonatorul celor zece “programatori” din Mehedinţi este Mihai Agape, tatăl elevului pasionat de electronică. “E o provocare pentru ei. Ca să faci un astfel de braţ, îţi trebuie în primul rând cunoştinţe şi competenţe în domeniile mecanicii, electronicii şi informaticii. Practic, acest proiect îi mobilizează pe copii”, ne-a spus profesorul.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite