Turnu Severin: Însoţitorii persoanelor cu handicap, fără leafă din aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale s-au înţeles, anul trecut, cu însoţitorii să renunţe la contracte în favoarea indemnizaţiilor, însă acum nu le mai pot ăplăti nici pe acestea. Mai grav e că dosarele noilor „veniţi” sunt amânate pentru nu se ştie cât timp.   

Din cauza problemelor financiare cu care se confruntă, mai mulţi edili mehedinţeni au anunţat că nu mai pot plăti indemnizaţiile pentru asistenţii persoanelor cu handicap.

Vânjuleţ este una dintre localităţile cu probleme, unde 13 oameni stau cu temerea că vor rămâne fără bani, mai ales că de-abia şi-au luat deja banii pe luna aprilie.

„Ar fi foarte greu să nu mai luăm banii, pentru că noi n-avem niciun alt venit. Atât cât sunt, dar totuşi ne ajută, mai ales că acum ăl bătrân a făcut şi o semipareză şi ne trebuie medicamente pentru el. Acum am luat banii cu o lună întârziere, dar dacă nu i-am mai lua deloc nu ştiu ce-o să facem”, ne-a spus Maria Oprea din Vînjuleţ, care primeşte o indemnizaţie de 534 lei pentru tatăl său înregistrat cu handicap.

Oamenii spun răspicat că fără acest ajutor bănesc ar fi greu să supravieţuiască. „O să fie greu. Dacă înainte mai munceam cu ziua, acum nu mai pot. Sunt bolnav, am abces pulmonar, nu pot să muncesc, avem doi copii mici, dintre care unul cu handicap.

Toţi banii ăştia merg pe mâncare, ne asigură traiul de  azi, pe mâine”, ne-a spus, la rândul său, Ştefan Manolache din acelaşi sat. 



Au renunţat la contracte, în favoarea indemnizaţiilor
Reprezentanţii primăriei au făcut anul trecut un artificiu. Chiar şi aşa, bugetul e la fundul sacului şi neplătite au rămas şi salariile celor 12 angajaţi de la un cămin de bătrâni.

image

„Anul acesta, am primit cu 30.000 lei mai puţin faţă de anul trecut, iar numărul asistenţilor a crescut. Avem 11 indemnizaţii şi doi angajaţi şi mai avem bani doar pentru o lună, fiind planificaţi pentru trimestrul IV.

Anul trecut, am reuşit să vorbim cu oamenii şi ne-au înţeles. Ca să poată primi banii pe tot anul, au renunţat la contractele de angajare şi au trecut pe indemnizaţii”, ne-a precizat Georgeta Purcaru, contabila Primăriei Vânjuleţ.

image

Pătulele, comuna cu cei mai mulți asistenți
Pătulele este una dintre comunele cu cei mai mulţi asistaţi, peste 70 la număr. În aceeaşi situaţie sunt şi ei. „Nu avem sume suficiente şi în această situaţie sunt aproape toate comunele.

Şi nici nu putem prevede câte dosare ne mai vin până la sfârşitul anului. Avem 41 de asistenţi personali şi 32 de indemnizaţii. Acum ar trebui să plătim pentru luna mai”, ne spune Ioana Marin, contabilul Primăriei Pătulele.

image

La fel de rău stau şi localităţile Broşteni, Cireşu, Vânători ori Căzăneşti, unde zeci de oameni işi aşteaptă indemnizaţiile.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite