Turnu Severin: Îngrijesc albine ca să câştige bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme de criză, nici măcar apicultura nu mai e rentabilă. Cu toate acestea, tot mai mulţi tineri întră în domeniu, preluând afacerea de la părinţi. Speranţa lor e că fondurile europene îi vor salva. Datorită accesului facil la fondurile europene, numărul apicultorilor este într-o creştere continuă.

Apicultorii şi asociaţiile de crescători de albine ar putea primi bani europeni pentru combaterea anumitor boli ale albinelor, de exemplu, sau pentru achiziţia de roiuri, mătci şi familii de albine.

Acesta este şi motivul pentru care tot mai mulţi mehedineţni se orientează spre creşterea albinelor şi producerea mierii de albine. În Mehedinţi, există cel puţin 800 de apicultori, iar numărul acestora este într-o continuă creştere.

“Majoritatea fermierilor îşi doresc în special apicultură, pentru că s-a observat, de-a lungul timpului, că accesul la fondurile europene este mult mai facil pentru apicultori, însă nu trebuie uitat faptul că trebuie să mâncăm nu numai miere, ci şi lapte, brânză sau ouă, drept pentru care trebuie să depunem proiecte şi să formăm profesional şi alţi fermieri”, ne-a precizat Angel Băloi, directorul Camerei Agricole Mehedinţi.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, apicultorii trebuie, printre altele, să aibă şi pregătire în domeniul apiculturii, confirmată prin atestat sau certificat sau diplomă, conform legislaţiei în vigoare.

Moştenire de familie
Alţi 45 de mehedinţeni au susţinut, luni, examenul pentru obţinerea certificatului de apicultor. Unul dintre ei este şi Marius Escuceanu (30 ani), din Severin, care îşi doreşte o afacere în acest domeniu, pentru a duce mai departe tradiţia în familie, dar şi pentru a accesa, mult mai uşor, fonduri europene.

Recunoaşte că e mai mult o pasiune decât o afacere, întrucât apicultorii se confruntă, spune el, cu greutăţi în ceea ce priveşte valorificarea mierii. “Tatăl meu are o familie de 60 stupi. De la el am reuşit să mai învăţ câte ceva despre albine.

Doresc să iau certificatul, pentru a putea accesa fonduri europene şi pentru a mări numărul de stupi, chiar dacă avem problem cu valorificarea mierii. Sunt mulţi bani care se investesc, mai ales în perioada de iarnă. Cu toate acestea, este un hobby care trebuie susţinut”, ne spune Marius.   

La Eşelniţa, se predă piscicultura

Cursul de apicultor, organizat de Camera Agricolă Mehedinţi, a costat 200 lei şi a fost realizat cu ajutorul specialiştilor din instituţie. Alţi 30 de mehedinţeni se pregătesc, în aceste zile, la Eşelniţa, pentru a deveni piscicultori. Cursul a costat 200 lei, se desfăşoară pe parcursul a trei luni şi este ţinut în Clisură, întrucât majoritatea potenţialilor absolvenţi sunt din această zonă. 

Camera Agricolă Mehedinţi organizează, de asemenea, cursuri de crescători de animale, agricultori şi legumicultori.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite