Turnu Severin: Independenţă pentru persoanele cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu dizabilităţi au un loc unde pot fi ajutaţi, consiliaţi, reintegraţi în societate şi chiar angajaţi

Mehedinţiul are, începând de ieri, un Centrul Regional de Incluziune Socială şi Angajare pentru persoanele cu dizabilităţi.
Persoanele cu dizabilităţi motorii au dreptul la o viaţă activă.

Dizabilitatea nu trebuie să însemne izolare, dependenţă sau lipsa activităţilor sociale. Şi pentru că până acum nu aveau un centru care se ocupe special de ei, autorităţile s-au gândit  şi la ei, astfel că în Severin s-a înfiinţat un centru regional pentru persoanele cu dizabilităţi. Prin proiectele susţinute de  organizaţia nonguvernamentală, Fundaţia Motivation România, aceste persoane vor avea şansa integrării în muncă, dar şi în societate. Suma alocată pentru regiunea olteniei se ridică la 200.000 de euro.

Oferim servicii de calitate beneficiarilor noştri care fac parte din două categorii. Dintr-o primă categorie fac parte persoanele cu dizabilităţi care au nevoie de un loc de muncă, fiind vorba de integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi şi cea de-a doua categorie include persoanele cu dizabilităţi locomotorii pentru care oferim stagii de instruire, recuperare pentru persoanele care au nevoie de un loc de muncă oferim consiliere, mediere si integrarea loc la locul de muncă, mai exact asistenţă post-angajare” ne-a declarat Ana Maria Lolea, coordonatorul Centrului Regional Mehedinţi.
În acest moment, Centrul are în derulare două proiecte care privesc egalitatea de şanse a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. Este vorba despre “START pentru egalitatea de şanse a persoanelor cu dizabilităţii pe piaţa muncii” şi “Reţea pentru incluziune”.

image

Primul este cofinanţat din Fondul Social European, este implementat pe o perioadă de trei ani şi îşi propune facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii din judeţul Mehedinţi. Proiectul se realizează printr-o strânsă colaborare cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Rezultatul acestei colaborări constă în crearea unui centru regional de incluziune socială şi angajare a persoanelor cu dizabilităţi, în care sunt oferite servicii în domeniul motivării, consilierii, medierii, accesibilizării şi asistării post-angajare a 1400 de persoane cu dizabilităţi pe piaţa muncii.

Cel de-al doilea proiect are drept scop crearea unor servicii de dezvoltare a abilităţilor de viaţă independent şi creşterea accesului persoanelor cu dizabilităţi la echipamente de mobilitate şi echipamente adaptate pentru accesibilizarea domiciliului sau locului de muncă.

Instituţia este susţinută de Fundaţia “Motivation” Romania, o organizaţie neguvernamentală şi nonprofit, creată în 1995, pentru a veni în sprijinul copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi, având ca scop sprijinirea persoanelor care întâmpină probleme locomotorii.

”Chiar dacă există în unele locuri, rampa nu este construită aşa cum ar trebui. Trebuie un unghi special făcut. În plus, avem dreptul la o pensie, sau la un ajutor social”, ne-a spus Dumitru Costin, instructor Motivation .



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite