Turnu Severin: Incendiu într-o centrală electrică. Exerciţiul pompierilor a creat panică printre localnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu izbucnit, aseară, la un transformator electric de la marginea Severinului a creat panică printre localnicii de pe Calea Tg. Jiului. Circa 20 de tone de ulei s-au aprins din cauza supraîncălzirii transformatorului. Din fericire, nu a fost decât un exerciţiu al pompierilor care le-a lăsat fiori reci localnicilor aflaţi în zona de risc.

Aflată pe lista obiectivelor de risc major din Severin, staţia de transformare e periculoasă din cauza cantităţilor mari de ulei, între 20 şi 50 de tone înmagazinate de transformatoare. Este şi motivul pentru care pompierii au simulat, seara trecută, un incendiu. ”Potrivit scenariului, a fost pericol de explozie, deoarece uleiul era foarte încins, se evacuase în cuvă unde ardea. S-a constatat că era o victimă intoxicată cu fum, fiind preluată de SMURD”, a precizat cpt Claudiu Balaure, de la ISU Mehedinţi.

Cum uleiul este şi extrem de inflamabil, foarte importantă în cazul unui incendiu este reacţia personalului aflat în staţia de transformare. Echipamentele sunt prevăzute şi cu instalaţii proprii de acţiune asupra focului. “Pericolul este ca persoanele care lucrează în incinta operatorului economic să se intoxice cu fum degajat de la arderea uleiului din transformatoare. Unele transformatoare sunt dotate cu instalaţii speciale de stingere din fabrică, dar personalul este dotat cu mijloace de stingere adecvate şi este pregătit să intervină, în primă fază, în orice moment”, a declarat cpt. Cătălin Cioroianu, purtătorul de cuvânt al ISU “Drobeta”.

Deşi nu a fost decât o simulare, exerciţiul a pus pe jar localnicii din zonă, care s-au temut de un posibil dezastru, la doi paşi de casele lor. “E o staţie de înaltă tensiune, iar pericolul este foarte mare. Eu am mai trăit acum 20 ani o panică extraordinară, când a luat foc un transformator. Vă daţi seama că sunt transformatoare care au 40 tone de ulei. Dacă exploda unul, era catastrofă”, ne-a spus Constantin Plăviţu, un localnic din zonă.

Piotrivit ISU “Drobeta”, un astfel de incendiu la un transformator electric a avut loc, în 2007, la Porţile de Fier II.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite