Turnu Severin: IONUŢ BURCĂ şi-a părăsit oraşul natal pentru a face performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Burcă practică judo de aproape 10 ani
Ionuţ Burcă practică judo de aproape 10 ani

Este originar din Calafat, dar a ales să se mute în Severin, pentru a face judo pe pâine. Nu i-a fost deloc greu să-şi convingă părinţii, pentru că ştia că aici sportivii sunt bine pregătiţi.

Un puşti ca oricare altul, Ionuţ era, în copilărie, pasionat de maşinute, jocuri şi alte activităţi specifice vârstei. Nu s-a gândit niciodată la ce-ar vrea să devină când va fi mare. A intrat în lumea sportului, din curiozitate. Avea vreo şase ani, când antrenorul sălii de judo din Calafat, oraşul natal, i-a propus să vină la antrenamente. “Auzisem că se face judo, dar nu ştiam mare lucru despre el. Antrenorul care era vecin cu mine a fost cel care m-a introdus în această lume. Am zis să mă duc, să văd cum e. Mi-a plăcut şi asta fac şi acum: judo”, ne spune Ionuţ Burcă.

Au urmat ani întregi de muncă, dar şi rezultate pe măsură. La primul turneu internaţional la care a participat, în urmă cu cinci ani, în Franţa, a luat locul I. Şi tot pe locuri fruntaşe s-a clasat în celălalte concursuri naţionale şi internaţionale, remarcându-se printre cei mai buni sportivi. Ajuns acum la anii adolescenţei, Ionuţ ştie ce vrea de la viaţă. Cel puţin, în următorii ani. Îşi doreşte să facă performanţă şi să fie acceptat în lotul naţional.

“Acest copil este construit pentru sport”

Pentru că simţea că în Calafat nu ar fi avut şanse să se impună, de comun acord cu părinţii, Ionuţ a decis să se mute în Severin. “Acolo nu prea mai aveam cu cine să fac judo. Ştiam că aici se face performanţă, că antrenorii sunt mai buni şi că sportivii se ţin de antrenamente. Îmi ştiam actualii colegi de la diversele competiţii la care participam împreună”, ne povesteşte băiatul.

După orele de curs, Ionuţ trece în sala de antrenamente, unde se pregăteşte câte două ore pe zi. Despre ambiţia sa, dar şi despre capacităţile sale, ne vorbeşte unul din antrenorii clubului CSM Drobeta. “Acest copil este construit pentru sport. După cum arată, după cum gândeşte, face judo de atâţia ani şi îşi doreşte mult mai mult. Or, acolo, la Calafat, a fost puţin cercul închis, pentru că a rămas singurul dintre cei mari şi cu posibilităţi mici de progres. Dacă nu ai cu cine să te pregăteşti, nu poţi progresa. Te plafonezi. Şi atunci, după examenul de capacitate, Ionuţ a ales Liceul nr. 4 din Severin, iar acum face judo pe pâine”, ne spune Lena Sterea.

Tot ea este şi cea care ne arată şi o altă latură a lui Ionuţ. “Este sârguincios, cuminte, muncitor şi prietenos. Are toate calităţile. În orice cerc ar intra, e acceptat şi e mare lucru. Ştie să se impună, uşor, uşor. Are şi simţul umorului, îi place să cânte şi e spiritual. Sigur va ajunge unde îşi doreşte, pentru că are şi fizicul care îl ajută, are şi minte şi mai şi munceşte”, conchide antrenorul. 

Ce calităţi crezi că ar trebui să aibă un judoka?
I.B.: "Să aibă multă tehnică, să facă multe antrenamente, pentru că fără muncă, nu poţi să reuşeşti. În plus, ca să faci un sport, mai e nevoie să fii şi pasionat. Că dacă nu-ţi place ceea ce faci, nu-ţi iasă nimic".

Ce e mai greu: să fii antrenor sau arbitru, în judo?
I.B.: "E mai greu să fii antrenor, pentru că eşti nevoit să te descurci cu tot felul de caractere. Nici ca arbitru nu e uşor, dar  ca antrenor trebuie să ştii să dai mai departe talentul".

Ce-ţi place?
I.B.: "Admir oamenii de treabă şi prietenoşi. Îmi place să fiu înconjurat de oameni corecţi şi cu principii sănătoase, dar şi de cei sinceri.   

Ce nu-ţi place?

I.B.: "Detest oamenii urâcioşi şi egoişti. Nu-mi plac cei care îi vorbesc pe alţii pe la spate. Prefer ca lumea să îmi spună în faţă tot ceea ce are de spus". 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite