Turnu Severin: George Băcanu, olimpic la chimie încă dintr-a şaptea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul este pasionat de fizică şi chimie
Tânărul este pasionat de fizică şi chimie

Pasionat de ştiinţele exacte şi atras de competiţie, George îşi doreşte mereu să se autodepăşească. Pentru anul acesta, a parcurs deja jumătate din materie. 

A fost atras încă de mic de tehnică, chiar dacă nu prea ştia la acea vreme ce va însemna pentru el mai târziu acest lucru. "Când eram mic, eram axat tot pe ştiinte. Îmi plăcea mai mult fizica.

Îmi aduc aminte că încercam diverse experimente de electricitate şi mecanică”, ne spune George Băcanu (17 ani), elev al Colegiului Naţional „Gheorghe Ţiţeica” din Severin.

Cu trecerea timpului însă, dar şi cu descoperirea fizicii şi chimiei, a început să facă o pasiune din aceste discipline şcolare. „Este un copil talentat, cu aplecare spre studiul chimiei. Şi-a descoperit pasiunea în gimnaziu, fiind elevul Şcolii Generale nr. 6. 

Pentru olimpiada următoare, a început să se pregătească încă din vară, parcurgând deja jumătate din materia de clasa a zecea”, precizează Florina Ianculescu, profesorul său de chimie.

Lupta pentru un loc pe podium este dificilă

Şi pentru că este ambiţios din fire, dorindu-şi cât mai mult de la sine, George a început în clasa a şaptea să participe la olimpiada de chimie, obţinând şi prima menţiune la naţională.

Era deja obişnuit cu acest tip de concursuri, mai ales că participă încă din clasa a cincea la ele. „Ceea ce m-a determinat să particip a fost pasiunea pentru ştiinţe, dar şi competiţia.

Apoi, vroiam să-mi demonstrez, mie însumi, că pot mult mai mult. Am ajuns la menţiune până acum. Sper la ceva mai mare, dar să vedem”, ne spune George.

Recunoaşte că lupta pentru podium va fi una dificilă, dar pentru asta se pregăteşte intens, mai ales la sfârşit de săptămână când e liber. „E foarte greu. E un nivel foarte ridicat. Nici nu se compară cu cel de clasă.

E incomparabil. În general, mă pregătesc în tot week-endul şi câteodată în timpul săptămânii. Depinde de timpul pe care îl am la dispoziţie”, ne dezvăluie George Băcanu. În ceea ce priveşte cariera, nu s-a hotărât încă, dar va merge sigur pe ştiinţele exacte. 
  
Cum vezi generaţia tânără de astăzi?
G.B.: "E la un nivel destul de scăzut. Intelectual vorbesc. Sunt ditraşi de diverse lucruri, de calculator, de internet şi toţi intră în diverse ganguri, se ocupă foarte puţin de partera lor intelectuală. Dar sunt şi tineri care chiar merită foarte mult şi multe, dar nu sunt apreciaţi". 

Cum vezi tu sistemul de învăţământ actual?

G.B.:"Ar putea fi şi mai bine în comparaţie cu ceea ce este în afară. Modul de predare nu este destul de bine realizat. Adică ei nu ne influenţează să gândim mai mult, ci doar să învăţăm şi atât. Nimic logic. Pur şi simplu, vor să învăţăm şi atât".

Ce-i place?
G.B.: "Admir inteligenţa şi personalitatea. În timpul liber, prefer să citesc, să mă uit la filme, să mă joc pe calculator ca orice băiat, să ascult muzică sau să ies cu prietenii. Citesc mai rar, dar in principal imi plac temele putin mai filosofice".

Ce nu-i place? 
G.B.: "Nu agreez absolut deloc prostia şi nu-mi plac oamenii care ascultă manele. Ce nu-mi place să fac e ceea ce nu fac". 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite