Turnu Severin: GHEORGHE SĂVESCU – are în grijă sute de deținuți

0
Publicat:
Ultima actualizare:
directorul Gheorghe Săvescu
directorul Gheorghe Săvescu

A început ca ofițer de serviciu, a continuat ca instructor, iar apoi a devenit șef  al Biroului Siguranță și Regim. Din 2009 este director al penitenciarului severinean.

Este cel de-al 24 –lea comandant al Penitenciarului din Drobeta Turnu Severin și cel mai tânăr dintre ei. Experiența, seriozitatea și dăruirea cu care își face meseria l-au propulsat la numai 33 de ani în funcția de director al acestei instituții. Despre succesul său în carieră, Gheorghe Săvescu vorbește cu modestie și spune că acesta se datorează muncii făcute cu seriozitate. ”Pentru mine serviciul a fost întodeauna pe primul loc, și abia apoi familia. Nu îi înțeleg pe oamenii care se plâng că este grea munca. Este nevoie de multe ori să muncești peste program, dar asta nu înseamnă că este o povară”, spune Gheorghe Săvescu. Anul trecut, a fost pe rând director, cu titlu interimar, la Târgu Jiu, la Craiova și în final la Drobeta Turnu Severin. Apoi, în urma susținerii unui concurs a fost desemnat începând cu data de 1 iulie director al penitenciarului severinean. Aici, are în subordine 254 de anagajați și în plus răspunde de custodia celor 470 de deținuți. „Am încercat să deleg o parte din competențe la directorii adjuncți, să responsabilizez fiecare lucrător pentru postul pe care îl ocupă. Am continuat lucrările de modernizare atât la secția exterioară, cât și la sediu. La Vînjuleț au fost modernizate 90 de locuri de deținere”, spune directorul.

Pasionat de desen și istorie

Din anii de școală își amintește cu plăcere pasiunea pentru desen. „Desenam orice, dar mai ales făceam proiecte de case, de orașe, evident la nivelul unui copil. Păstrez și acum acele desene. Îmi amintesc că la un moment dat făceam un fel de benzi desenate împreună cu un coleg de școală generală, care avea același hobby. În liceu nu ratam olimpiadele de istorie, materia mea preferată”, povestește severineanul. La finele liceului a dat examen la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza – arma penitenciar, pe care l-a promovat al treilea. Au urmat apoi patru ani cu multe privațiuni, dar și cu multe amintiri frumoase. „Mi-au prins bine anii din academie pentru că m-au ajutat să mă descurc în viață. M-am obișnuit cu munca din penitenciar, dar și cu privațiunile care au urmat în cadrul sistemului”. După absolvirea academiei în anul 1998, a fost repartizat la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, ca ofițer serviciu. Trei ani mai târziu, era promovat în funcția de instructor formare profesională, perioadă de care își amintește cu mare plăcere. „Mă ocupam de pregătirea profesională a cadrelor, adică trageri, pregătire militară, legislație, instruirea noilor angajați. Atunci mi-am descoperit valențe didactice, mi-am dat seama că am puterea să captez atenția și interesul interlocutorilor mei”, a spus Gheorghe Săvescu.


Cum este munca într-un penitenciar?
Este o muncă stresantă, rezultatele se văd greu pentru că atât ținerea în custodie a deținutților cât și reeducarea lor presupune un consum mare de forțe. Sistemul penitenciarelor fiind în curs de modernizare, povara muncii cade în primul rând pe oameni.


Care este rețeta succesului în carieră?
Să fi serios și indiferent de meseria pe care o practici este foarte important să-ți placă și să te dedici cu totul ei.


Ce-i place
Natura, tot ce este viu. Îmi plac drumețiile, în general să petrec timpul în aer liber.

Ce nu-i place
Minciuna, persoanele care încearcă să înșele sub orice formă pe altcineva, lenea, oboseala din naștere, dezordinea sub toate aspectele ei, mizeria



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite