Turnu Severin: Florentin Dragomir, ofiţerul expert în protecţie civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a dorit dintotdeauna să lucreze în cadrul armatei. A trecut chiar şi prin şcoala militară, iar la doar 36 de ani, a ajuns să conducă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta”.

Pe când avea doar 11 ani, îşi dorea să ajungă ofiţer. Habar nu avea ce presupune meseria, dar visa la ea. Destinul a făcut ca dorinţa să i se împlinească repede.

La insistenţa părinţilor, a făcut liceul militar, sperând că va intra în aviaţie, însă viaţa l-a purtat în final spre transmisiuni. „Eram prin clasa a cincea când, la o oră de dirigenţie, am spus că vreau să mă fac ofiţer. Într-a opta, n-am mai vrut asta şi am ajuns, în final, să dau la Liceul Militar din Craiova, dorind să mă fac aviator. Pilot, de fapt”, îşi începe maiorul Florentin Dragomir (39 ani) povestea vieţii.

A terminat liceul în 1990, iar cum în acea perioadă se schimbaseră cam multe, chiar şi criteriile de intrare în aviaţie, ofiţerul a ajuns într-un final la transmisiuni. A făcut, timp de trei ani, şi Institutul Militar de Transmisiuni Sibiu, fiind avansat la primul grad de locotenent în 1993.

Apoi, a fost repartizat în Lugoj, la o unitate de artilerie, ca transmisionist. „Eu mi-am ales acolo, dorind să fiu mai aproape de casă. Am stat trei ani acolo”, ne spune Florentin Dragomir.

”M-am îndrăgostit de meseria asta!”

Şi totuşi, acest job nu era tocmai ce-şi dorea. Vroia ceva mai mult. Aşa că, prin `95, s-a gândit să părăsească armata. „Am vrut să dau la Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova, dar nu mi s-a aprobat în primul an, aşa că am dat în al doilea, fără ştirea comandantului.

Îl aveam acolo pe fratele meu şi pe soţia lui şi îmi era mai uşor în ceea ce priveşte cursurile. M-am chinuit puţin, în sensul că au fost săptămâni întregi când treceam prin Severin şi nu mă duceam acasă, mama aducându-mi pachetele în gară. Sunt lucruri care m-au marcat”, mărturiseşte maiorul Dragomir.

Prevăzător din fire, libertin mai ales în gândire, dar şi sigur pe el, ofiţerul şi-a asumat anumite riscuri şi a câştigat. La doar 36 de ani, a devenit prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta”.

„În `98, m-am mutat la Inspectoratul de Protecţie Civilă. Din acel moment, n-am mai vrut să plec o clipă. M-am îndrăgostit de meseria asta”, ne spune Dragomir.

În 2004, a terminat cursurile postuniversitare în Craiova, după care a participat, pe linie militară, la două cursuri de perfecţionare în Anglia şi în Franţa. „Am văzut ce înseamnă profesionalismul şi am încercat şi aici să aplic toate acestea. Şi cred că am reuşit”, conchide mr. Florentin Dragomir.

ISU „Drobeta” are, în acest moment, cea mai bună formaţiune de protecţie civilă din ţară, salvatori la înălţime, echipă de cercetare NRBC (nucleară-radiologică-biologică-chimică), echipă pirotehnică, dar şi SMURD în trei substaţii.

Vă pare rău că nu v-aţi făcut aviator?
F.D.: „Nu-mi pare rău pentru că eu chiar nu ştiam ce înseamnă Protecţia Civilă până în 1998, când am intrat în ea. Dacă ştiam ce e, proabil asta mi-aş fi dorit de la început. Deci, nu regret absolut deloc”.

Care e diferenţa între ceea ce avem noi şi ceea ce au englezii sau francezii?
F.D.: „Cred că nici acum nu suntem la nivelul lor şi vom avea mult până ajungem acolo. Ne lipseşte profesionalismul, iar asta implică dragoste, instruire ireproşabilă, puţină şansă şi nu în ultimul rând, dotare eficientă. Uneori poate că sunt chiar cicălitor faţă de colegii mei, pentru că le spun că orice poate fi rezolvat, dar cu profesionalism. Oamenii au nevoie de noi în orice clipă, în situaţii limită. Iar situaţiile limita nu le pot rezolva decât profesioniştii”.    

Ce-i place?
F.D.: „Relaţiile interumane. Îmi place să comunic foarte mult cu oamenii, să socializez, indiferent de vârstă, de funcţie şi de grad. Am această capacitate şi cred că asta m-a şi învăţat armata foarte mult, lucrând în colective, mai ales de tineri. Ar fi de preferat ca tot ceea ce facem să nu-i deranjeze pe ceilalţi”.    

Ce nu-i place?  
  
F.D.: „Ipocrizia şi minciuna. De fapt, eu am o vorbă: nu-mi plac hoţii, mincinoşii şi proştii. De fiecare dată, cei care au intrat, măcar în una din aceste categorii, au decăzut pentru mine”. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite