Turnu Severin: Festival internaţional doar cu români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În concurs au intrat doar interpreţi români din toate zonele României
În concurs au intrat doar interpreţi români din toate zonele României

Festivalul Internaţional de Folclor Cântecele Românilor de Pretutindeni, ajuns la a XV-a ediţie, se desfăşoară fără artişti din străinătate.

Manifestarea a fost consacrată ca şi festival al românilor de pretutindeni, până acum participând artişti din toate zonele în care trăiesc români. „În acest an, nu ne-am bucurat de prezenţa unor solişti din afara ţării. Considerăm că de vină sunt criza economică şi regimul restricţionat al vizelor“, a declarat Gabriela Pogaci, consilier Primăria Severin.

Ediţia din acest an a festivalului-concurs de muzică populară a debutat, aseară, la Palatul Cultural Theodor Costescu. Cu această ocazie, 27 de concurenţi din mai multe de zone etnografice ale ţării au demonstrat frumuseţea folclorului românesc. Membrii juriului, prezidat de Petrică Mâţu Stoian, au ţinut foarte mult la respectarea portului popular autentic, taxându-i pe cei care nu s-au conformat. Concurenţii care au urcat, aseară, pe scena teatrului au avut de trecut două probe obligatorii: interpretarea unei doine fără acompaniament, precum şi una cu un acompaniament vocal. Spectacolul a încântat publicul venit în număr mare, care a aplaudat în picioare prestaţiile reuşite ale concurenţilor.

„Nu mă aşteptam la un spectatol atât de plăcut. Mă simt extraordinar şi mă bucur că avem şi noi parte de voci bune ale muzicii populare“, ne-a spus Teodor Avram, din Severin.

Deseară are loc Gala Laureaţilor

Prima parte a festivalului s-a încheiat, aseară, cu un recital al renumiţilor solişti de muzică populară Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mâţu Stoian şi Constantin Enceanu, care au interpretat melodii specifice zonei din care provin. Aspiranţii la câştigarea marelui premiu nu au scăpat încă de emoţii. După ce, aseară, membrii juriului au analizat prestaţia lor, abia în această seară, începând cu ora 18.30, concurenţii vor afla ce a deliberat juriul, în cadrul Galei Laureaţilor.

În finalul acestei manifestări organizată de Primăria Severin şi Casa Municipală de Cultură, Ansamblul Profesionist Doina Gorjului va susţine un spectacol extraordinar. Festivalul este un bun prilej de a descoperi noi talente în interpretarea cântecului popular românesc şi de a contribui, astfel, la conservarea folclorului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite