Turnu Severin: Femeile rrome din Plopi se instruiesc în igienă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rromii sunt interesați de cursuri
Rromii sunt interesați de cursuri

Edilii comunei Tâmna speră ca printr-un proiect european sa schimbe mentalitatea populaţiei de etnie rromă

Primăria comunei Tâmna este beneficiara unui fond european nerambursabil, în valoare de 125.000 euro. Banii vor fi utilizaţi în reabilitarea infrastructurii rutiere şi social-educaţionale a localităţii Plopi, unde peste 90% din populaţie este de etnie rromă. Proiectul se derulează pe parcursul a 12 luni şi are, ca scop, îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de instruire a celor 800 de rromi ce trăiesc aici. Proiectul, ce va fi pus în practică în zilele următoare, constă în asfaltarea unui drum sătesc, pe o distanţă de circa 850 de metri, o uliţă ce face legătura cu DJ 607, care duce spre comuna Bâcleş, iar într-un centru educaţional, sub îndrumarea unor instructori remuneraţi, copiii şi tinerii vor primi consiliere şi vor participa la diverse activităţi cultural-artistice, având acces şi la calculatoare.

Nu există infracţionalitate
Edilii comunei speră ca prin acest program, să schimbe mentalitatea populaţiei de etnie rromă.
“Acest proiect ne ajută, pentru că la nivelul comunei, 18% din populaţie este de etnie rromă. Sper şă-şi mai schimbe un pic mentalitatea şi să fie educaţi, mai ales că noi nu avem infracţionalite”, ne-a precizat primarul comunei Tâmna, Ioan Cioară. În cadrul aceluiaşi program, femeile vor beneficia de cursuri de igienă. “Am considerat că au nevoie de cât mai multe informaţii depsre igienă, pentru că, în general, ele au mulţi copii şi trebuie să ştie ce presupun anticoncepţionale, de exemplu”, ne-a spus Alina Stoican, asistent medical si instructor pe igienă în comună. În comună, trăiesc aproximativ 4.000 de oameni, dintre care 800 sunt de etnie romă, majoritatea familii sărace şi cu mulţi copii.

Nu sunt bani pentru alte proiecte
Edilii comunei Tâmna au în derulare şi alte proiecte. Este vorba despre reabilitarea şcolii de la Izvorel (program finanţat de Banca Mondială), lucrările având ca termen de execuţia vara acestui an, dar şi despre o alimentare cu apă în satul Valea Ursului. Un alt proiect aflat în derulare, dar pentru care nu mai există bani, este şi reabilitarea şcolilor din satele Valea Ursului şi Plopi. Aici, lucrările au fost sistate în urmă cu un an.  


Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite