Turnu Severin: FOTO VIDEO/ Fazaneria de la Pătulele riscă să se închidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fazanii ar fi trebuit să meargă la export, dar italienii i-ar fi vrut la un preţ de nimic
Fazanii ar fi trebuit să meargă la export, dar italienii i-ar fi vrut la un preţ de nimic

Soarta celei mai mari ferme de creştere a fazanilor din ţară este în acest moment incertă, din cauza problemelor financiare. Ultimii 8000 de fazani pleacă, în aceste zile, în ţară, unde vor popula fondurile de vânătoare româneşti.

Până anul trecut, fermele româneşti exportau aproape în totalitate producţia de fazani în Italia, deoarece, pe piaţa internă, păsările nu mai erau la mare căutare.

Acum, situaţia s-a schimbat radical. Cum străinii i-ar fi vrut, în acest an, la un preţ de nimic, ultimii 8000 de fazani care au mai fost crescuţi la Pătulele pleacă, în aceste zile, pe fondurile de vânătoare româneşti.

“Preţurile oferite de partenerii externi, în special de fermele din Italia, Slovacia şi Cehia au fost foarte mici, cheltuielile sunt foarte mari şi consider că Regia Naţională a Pădurilor a luat o hotărâre foarte bună de a popula fondurile de vânătoare, care sunt apte pentru a primi aceşti fazani”, ne-a precizat Ion Megan, directorul Direcţiei Silvice Mehedinţi.

VEZI AICI GALERIE FOTO

Din păcate, la trei, patru euro bucata, preţul oferit de italieni, afacerea nu-i deloc profitabilă pentru crescători. Mai ales că, toată vara, s-au străduit să crească fazani de primă clasă.

Angajaţii fermei îi regretă
Cum profit nu există, fazaneria are zilele numărate. Decizia o vor lua reprezentanţii Romsilva în perioada următoare. Cert este că închiderea ei ar însemna distrugerea întregii baze materiale.

“Am pus foarte mult suflet aici, am ţinut-o aşa cum am putut, ca să avem nişte rezultate foarte bune, pentru a face export în Italia şi pentru a aduce valută în ţară.

Eu consider că mai mergea încă un an, doi, trei cu puţine investiţii se putea continua”, ne-a spus Sandu Stoia, şeful Fazaneriei din Pătulele, unde sunt crescuţi cei mai de calitate fazani din România, în semisălbăticie.

Pentru că merge în pierdere, reprezentanţii Romsilva iau în calcul închiderea sau concesionarea ei.

A luat fiinţă în 1987
În Mehedinţi au fost crescuţi, încă din 1987, cei mai buni fazani româneşti. Mari amatori de vânătoare, zeci de ani, italienii s-au bătut pe tenebrosul de Pătulele, deşi chiar ei cresc anual peste 4 milioane de fazani.

Dar păsările româneşti erau preferate pentru că se adaptau de minune pe fondurile din peninsulă.

Din păcate, în ultimii ani, crescătorii de la Pătulele au primit lovitură după lovitură. “Nu-i numai criza. A început cu gripa aviară care ne-a blocat vreo doi ani exporturile.

Acum, când să ne revenim, s-a întâmplat fenomenul ăsta cu criza. Italienii îşi urmăresc interesul lor, se uită să dea cât mai puţin în fiecare an.

Nu mai iau anul ăsta de la noi, găsesc în altă parte: pe la unguri, pe la polonezi şi ne-au obligat astfel să ajungem la nişte costuri pe care nu le mai putem acoperi prin vânzări”, ne-a precizat inginerul Valeriu Tătaru, responsabil Fazaneria Pătulele.


Cum ar putea fi salvată fazaneria
Potrivit specialiştilor, fazaneria ar putea fi salvată doar printr-un parteneriat. “Un parteneriat probabil, ar fi singura soluţie.

Un parteneriat tot cu clienţi care ştiu despre ce e vorba şi care ştiu ce sa facă cu ei. Singurul câştig al nostru ar fi să nu fie închisă, să funcţioneze în continuare, să nu pierdem nici materialul genetic şi nici instalaţiile astea.

Odată oprite, nu cred că le mai reporneşte cineva. E ultima făcută în România. După ea, nu s-a mai construit niciuna”, a adăugat Valeriu Tătaru.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite