Turnu Severin: Farmaciile nu au bani pentru furnizori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
8 milioane de lei este suma pe care o au de primit farmaciile
8 milioane de lei este suma pe care o au de primit farmaciile

Casa de Asigurări de Sănătate a rămas în urmă cu plăţile, iar farmaciştii sunt nevoiţi să-şi achite facturile din fonduri proprii.

Farmaciile nu mai au bani pentru medicamente. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu a mai alocat banii destinaţi pentru medicamente gratuite  de două luni de zile.

Farmaciştii aşteaptă cu nerăbdare să recupereze sumele restante de la CJAS, aceştia nemaiavând bani pentru medicamente gratuite şi compensate.

„Există întârzieri cu plata banilor către farmacii. Ultima plată s-a făcut în luna septembrie, existând o întârziere de două luni de zile. Cauza întârzierilor este lipsa banilor. S-au plătit o grămadă de bani pentru datoriile către spitale şi acum nu mai sunt bani pentru medicamente” ne-a spus Doina Borugă, director CJAS.

Fondurile insuficiente din sistemul de asigurări de sănătate fac imposibilă plata la timp a medicamentelor eliberate de farmacii către pacienţi. De aici şi greutatea farmaciilor în aprovizionarea cu medicamente.

Din cauza faptului că primesc aceşti bani cu întârziere, farmaciştii se văd nevoiţi să facă plăţi în termene mai scurte către furnizorii de medicamente şi să acopere din resurse proprii costurile curente ale funcţionării şi taxele către stat.

„Este foarte greu să ne descurcăm cu furnizorii, în aceste condiții. Trebuie să ne înțelegem cu ei, să le plătim din fonduri proprii unele facturi, pentru a putea să primim, în continuare, medicamente. Să sperăm că această situație nu va dura mult și banii vor fi alocați cât de curând” ne spune Elena Tudor, farmacist.

Sub presiunea furnizorilor de medicamente care îi ameninţă că nu le vor mai onora comenzile şi le vor lăsa rafturile goale, medicamentele compensate şi gratuite se mai eliberează doar pe buzunarul lanțurilor farmaceutice, în speranţa că banii le vor intra în conturi ulteior.

Pentru reţetele compensate şi gratuite eliberate, CJAS Mehedinţi ar trebui să achite unităţilor farmaceutice aproape opt milioane de lei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite