FOTO VIDEO/ Românii şi bulgarii s-au aliat pentru atragerea cât mai multor copii care să facă performanţă în sporturile nautice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect îndrăzneţ, finanţat de Uniunea Europeană, îşi propune să readucă la lumină sportul nautic, regiunile vizate fiind Mehedinţi, Dolj şi Vidin. Fondurile vor fi folosite pentru organizarea unei serii de competiţii şi demonstraţii, care vor avea loc la Orşova, Calafat şi Vidin.

Ideea proiectului a apărut în contextul în care tot mai puţini copii se îndreaptă spre sport şi mai ales spre performanţă.

Liderul este Asociaţia Parteneriatul Regional pentru Dezvoltare Durabilă din Vidin- Bulgaria, iar parteneri sunt Patronatul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Calafat, Liceul Teoretic “Traian Lalescu” din Orşova, precum şi Clubul Sportiv “Vanto” din Vidin.

Iniţiatorii şi-au propus să facă, până la sfârşitul acestui an, cât mai cunoscut sportul pe apă printre tineri.

„Prin activităţile pe care le organizăm, de-o parte şi de alta a Dunării, încercăm să oferim tinerilor o alternativă pentru petrecerea timpului liber sau, de ce nu, de a le evidenţia un mod de viaţă.

În plus, se depăşesc barierele stabilite de graniţa geografică”, ne-a spus Ionel Dumitrescu, preşedintele Patronatul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Calafat.


Selecţia sportivilor este îndelungată

După o regată organizată, în luna august, de clubul orşovean, în care nu vor lipsi ştafeta mixtă, dar şi câteva demonstraţii de ski nautic, sportivii se vor îndrepta, pe Dunăre, spre Porţile de Fier I.

De aici, vor fi preluaţi cu maşinile, urmând să străbată Dunărea, din nou, de la Calafat la Vidin. Pe celălalt mal al fluviului, îi aşteaptă alte evenimente.

“Vrem să organizăm un concurs de înot până la Cetatea Baba Vida, un slalom pe Dunăre cu kaiacele şi un spectacol pe plajă, unde se poate face şi volei. Să creăm o atracţie pentru sporturile de apă”, ne-a spus Valery Nedialkov, vicepreşedintele Clubului Sportiv “Vanto” din Vidin.

image

Cea mai titrată şi prolifică structură sportivă şcolară din România în domeniul sporturilor nautice, clubul sportiv de kaiac-canoe din Orşova produce, pe banda rulantă, campioni naţionali, europeni şi mondiali.

Clubul are acum 154 de sportivi legitimaţi, iar o treime din ei fac parte din loturile naţionale ale României.

În ciuda rezultatelor de excepţie, procesul de selecţie este unul îndelungat care nu se termină niciodată, pentru că mulţi dintre copii nu rezistă până la capăt.

„Este foarte greu, pentru că, din păcate, în Romania nu mai există cultură sportivă”, ne-a spus Beniamin Zabet, antrenorul clubului orşovean. 

image


Prezent la conferinţa internaţională a sporturilor pe apă, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Vidin, ex- canotorul Nikolai Buhalov, s-a declarat dezamăgit de faptul că tinerii nu mai sunt interesaţi de sport.

image

„Statul ajută, dar aceasta nu este o politică de stat. În opinia mea, sportul- în Bulgaria- ar trebui să înceapă din şcoli.

În viziunea mea, sportul este în recesiune, întrucât copiii nu sunt învăţaţi cu această atmosferă.

Educaţia fizică este, în şcoli, la un nivel foarte scăzut şi copiii nu pot să înţeleagă dacă le place sau nu”, ne-a spus sportivul care a câştigat două medalii de aur la Olimpiada din Barcelona (1992) şi bronz la Jocurile Olimpice de la Seul (1988).


Primăria Vidin investeşte în sport
Sportivii din Vidin se bucură de ajutorul oferit de autorităţle locale. Primarul Rumen Vidov ne-a declarat că, anual, acordă cluburilor sportive din Vidin, circa 100.000 euro.

Alţi 200.000 euro sunt alocaţi bazelor sportive din zonă. Singura condiţie a edilului şef este aibă lista persoanelor care fac parte din comitetul director.

Chiar şi asa, există dezinteres din partea copiilor în ceea ce priveşte practicarea unui sport de performanţă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite