Turnu Severin: FOTO VIDEO/ Exerciţiu militar de amploare: Atac armat la Barajul Porţile de Fier I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei indivizi înarmaţi cu pistoale mitralieră au pătruns în incinta barajului de la Porţile de Fier I, unde au amplasat şi un dispozitiv explozibil. Patru forţe de intervenţie au acţionat simultan, de pe apă şi de pe uscat, pentru anihilarea atacatorilor.

Scenariul pus la cale de jandarmi, SRI şi poliţiştii de frontieră le-a testat acestora capacitatea de reacţie în situaţii limită.

Cei trei atacatori au deschis focul asupra subofiţerului aflat în postul de pază şi control acces de la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (SHEN) Porţile de Fier I, au pătruns în forţă în obiectiv şi au rănit grav un muncitor.

VEZI AICI GALERIE FOTO DE LA ACŢIUNE

Atacat, jandarmul aflat în pază la poarta dispozitivului a ripostat cu foc de armă, apoi şi-a chemat colegii în ajutor.

image

Au intervenit nu mai puţin de 50 de forţe ale Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, dar şi ale Grupării de Jandarmi Mobile “Fraţii Buzeşti” Craiova, care au realizat securizarea obiectivului (inclusiv pe fluviul Dunărea cu o şalupă de pază şi intervenţie).

În schimbul de focuri, unul dintre terorişti a fost nimcit, iar ceilalţi doi s-au baricadat într-una din clădirile obiectivului, unde au şi fost capturaţi.

“Noi suntem primii care trebuie să acţionăm. În cadrul unităţii, avem structura mobilă şi aceasta este prima care acţionează.

În situaţii cu totul şi cu totul mai delicate, în sprijinul nostru pot să intervină celelalte structuri şi nu în ultimul rând colegii de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova”, ne-a spus col. Vasile Erceanu, comandantul Jandarmeriei Mehedinţi.

Geniştii Serviciului Român de Informaţii au reuşit şi ei să detoneze dispozitivul explozibil amplasat de atacatori.

image


“Ne pregătim pentru a interveni în caz de nevoie”

Exerciţiul a urmărit, printre altele, cunoaşterea punctelor sensibile şi vulnerabile din acest obiectiv, raportarea în timp scurt a situaţiei, evaluarea şi luarea celor mai bune decizii din partea forţelor de intervenţie.

„Noi ne pregătim pentru a interveni în caz de nevoie, dacă se produc asemenea evenimente. (...) Într-un caz real vom interveni şi noi. 

Craiova are o unitate specializată pentru intervenţii antiteroriste la obiectivele MAI şi are zonă de responsabilitate opt judeţe, de la Mehedinţi până la Giurgiu şi Argeş”, ne-a spus generalul Ion Constantin, comandantul Brigăzii  Mobile de Jandarmi Craiova.

image

La final, concluzii şi învăţăminte
În aplicaţie, forţele participante au pus în aplicare planurile de intervenţii pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă în cazul unui atac asupra obiectivelor aflate în responsabilitatea Jandarmeriei.

“Vom trage anumite concluzii, anumite învăţăminte, iar scopul este să ne perfecţionăm, să ne antrenăm şi să putem face faţă oricăror riscuri sau provocări care ar fi adresate obiectivelor strategice”, a adăugat col. Vasile Erceanu, comandantul Jandarmeriei Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite