Turnu Severin: Duty-free-urile intră în legalitate cu ușile închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O hotărâre de Guvern  impune magazinelor un set de criterii dure. Până se vor conforma, afaceriștii închid prăvălia. Măsurile anti-evaziune nu îi sperie, însă, pe traficanți, care găsesc soluții pentru a introduce ilegal, în țară, mii de cartușe de țigări

Noile hotărâri de Guvern privind combaterea evaziunii fiscale afectează activitatea magazinelor duty-free din vama Porțile de Fier I. Una din cele mai importante măsuri, care i-a și determinat pe reprezentanții magazinelor să închidă temporar afacerea, este legată de instalarea unui soft special prin care toate casele de marcat vor fi contectate la un server al biroului vamal. De asemenea, taxa de funcționare anuală va crește de 10 ori, de la 10.000 de euro, la 100.000.

„Cele șase magazine de tip duty-free trebuie să se conformeze noilor rigori ale legii. Trebuie ca, în termen de 120 de zile de la data publicării în monitorul oficial, toate casele de marcat din aceste magazine să fie conectate la un calculator al biroului vamal. Cheltuielile vor fi suportate în totalitate de către duty-free-uri”, ne-a spus Marius Coman, șef adjunct Birou Vamal Porțile de Fier I.

Până când vor implementa noile rigori, proprietarii magazinelor din vamă care comercializează țigări și alcool au închis ușile, lucru care dă peste cap planurile traficanților de țigări netimbrate.

De la sârbi vine salvarea
Cu toate astea, cei care se ocupă cu traficul de țigări nu par să fi rămas fără soluții. Reprezentanții vămii și poliției de frontieră confiscă, în medie, circa 1000 de pachete de țigări netimbrate, zilnic.

Traficanții găsesc resurse la vecinii sârbi, de unde cumpără țigările la jumătate de preț. Ajunși la vamă, le ascund în cele mai ciudate locuri, de la roțile mașinii până la compartimente creeate în vehicul, special pentru acest scop.

„La controalele efectuate de poliția de frontieră pe sectorul comunicații și zona adiacentă, zilnic sunt descoperite și confiscate diferite cantități de țigări, majoritatea provenind din Serbia. În medie, în 24 de ore, se confiscă în jur de 1000 de pachete de țigări”, ne-a spus comisarul șef Valeriu Pera, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Mehedinți.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite