Turnu Severin: Dumitru Paraschiv ţine în mână fotbalul mehedințean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A luat parte la „nașterea” Asociației Județene de Fotbal Mehedinți, iar acum conduce forul care ține frâiele echipelor locale, arbitrii și juniorii mehedințeni.

Dumitru Paraschiv este președintele Asociației Județene de Fotbal (AJF) Mehedinți. Pasionat de sport încă de mic, a cochetat cu fotbalul și atletismul. A jucat fotbal la juniorii echipei Metalul Severin, avându-l antrenor pe Mocanu, însă viața l-a purtat spre munca de birou și spre postura de conducător.

Înainte să îmbrățișeze lumea sportului, Dumitru Paraschiv a fost comandant de Pichet la Ostrovul Mare, timp de nouă luni şi a lucrat la Uzina de Vagoane din Severin, unde a făcut parte din trupa culturală a instituției. „Făceam dansuri, teatru și muzică”, mărturisește el.

Cu toate astea, de 20 de ani lucrează pentru sportul mehedințean. „Mă consider un om al sportului, nu doar al fotbalului. Din 1990 lucrez numai în mișcarea sportivă mehedințeană. Am început ca inspector sportiv al direcției pentru sport, sau CJEFS, așa cum se numea la acea vreme”, povestește Dumitru Paraschiv.

Destinul l-a apropiat, însă, de fotbal. „În 1992, fotbalul a devenit autonom, astfel că, în același an, am fondat Asociația Județeană de Fotbal Mehedinți, structură sportivă cu personalitate juridică, autonomă, cu surse de finanțare proprii”, mai spune președintele.

În cadrul instituției a activat, de-a lungul timpului, ca membru în diferite comisii, vicepreședinte, iar din anul 1998 se află la conducerea forului care reprezintă un apendice al Federației Române de Fotbal, în teritoriu.

Este și observator de joc al FRF

Pe lângă funcția de președinte al AJF, este și expert sportiv în acdrul Direcției pentru Sport Mehedinți. Dumitru Paraschiv ne face o sinteză a activității sale în acdrul instituției pe care o conduce: „Avem în organizare ligile a IV-a și a V-a, campionatele de juniori C și D, dar și memorialele Jean Olteanu sau George Cazacu. Ne preocupă foarte mult creșterea tinerelor talente, dar și formarea arbitrilor, pentru care organizăm 2-3 cursuri pe an. Avem deja un arbitru în prima ligă, patru în liga a treia și șase observatori de joc și arbitri la ligile 2 și 3”. 

Președintele coordonează întreaga activitate a AJF-ului, comisiile abilitate, relația cu FRF, Comisia Centrală a Arbitrilor sau factorii locali. „Funcția mea de președinte este neplătită, o fac doar din pasiune. Am repus în circuitul fotbalistic mai multe localități din județ, s-au reînfințat echipe care dispăruseră. De asemenea, am refăcut baze sportive aflate paragină”, mărturisește Dumitru Paraschiv.

Ce reprezintă sportul pentru dumneavoastră?
D.P.: "Este una din activitățile care îmbină utilul cu plăcutul. Noi toți ar trebui să prețuim sportul, să facem mișcare și să ne întreținem organismul".

Cum vedeți situația fotbalului la nivel local?
D.P.: "Există loc și de mai bine. În primul rând ar trebui să avem mai multe echipe înscrise în competiții, dar în situația economică actuală, e foarte greu de realizat acest lucru".

Ce-i place?
D.P.: "Îmi plac sportul și muzica. Admir corectitudinea și oamenii gospodari, care își respectă semenii și dau dovadă de bun simț".

Ce nu-i place?
D.P.: "Nu suport lipsa disciplinei și a bunului simț. De asemenea, detest foloasele obținute prin metode incorecte și lipsite de etică".

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite