Turnu Severin: Deţinuţii se califică în meseria de frizer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de calificare a început pe 14 februarie, fiecare deţinut fiind nevoit să participe la 360 de ore, respectiv 120 ore teorie şi 240 ore de practică.

Penitenciarul Drobeta Turnu Severin în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi au pus la dispoziţia persoanelor lipsite de libertate mai multe cursuri de calificare.

În această periodă 14 deţinuţi se pregătesc să devină frizeri. Cursurile se ţin în clubul unităţii şi la atelierul de frizerie din unitate.

Personalul de predare şi instruire practică este asigurat de lectorii angajaţi de AJOFM.

Cu acest program de formare profesională, deţinuţii au o nouă şansă pentru a se integra mai bine pe piaţa muncii şi în societate la eliberarea din penitenciar, căci vor putea fi angajaţi în structuri ale economiei.

“În prezent, problema calificării şi recalificării profesionale a deţinuţilor capătă o importanşă deosebită, contribuind la reinserţia unei părţi a forţei de muncă în viaţa profesională” ne-a spus purtătorul de cuvânt al penitenciarului Andrei Oţet.

Obţinerea unei diplome care să le ateste cunoştinţele obţinute în urma unui curs nu poate decât să-i încâte pe cei care-şi duc traiul în spatele gratiilor.

 De exemplu, Boceanu Victor în vârstă de 57 de ani, închis din 2003, a absolvit cursul de legumicultor, lucru pe care-l consideră benefic pentru reintegrarea lui în societate.

“ M-am înscris la acest curs, pentru că eu consider că mă va ajuta atunci când voi ieşi de aici. Sunt de la ţară, iar obţinerea unei diplome în domeniu mă va ajuta mult, mai ales că-mi doresc să devin producător de legume,” ne-a spus bărbatul.

Diplomele pe care le vor obţine deţinuţii în urma cursurilor vor fi recunoscute atât pe plan naţional cât şi internaţional şi nu prezintă menţiuni că au fost făcute pe perioada detenţiei.

 Cei care vor absolvi aceste cursuri li se consideră 30 de zile executate ca pedeapsă.

Formarea profesională se realizează în funcţie de opţiunile şi aptitudinile persoanelor private de libertate, cu respectarea condiţiilor stipulate în protocolul de colaborare încheiat cu AJOFM  Mehedinţi, care impun pentru acest curs ca persoanele condamnate să aibe cel mult nouă luni până la ultima zi de executare a pedepsei.

În cursul anului trecut pentru deţinuţi au fost organizate două cursuri de calificare, în urma cărora au 28 de persoane lipsite de libertate au primit diplomă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite