Turnu Severin: Deţinuţii din Vânjuleţ sunt actori de ocazie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinuţii repetă zilnic rolurile pe care le vor interpreta.
Deţinuţii repetă zilnic rolurile pe care le vor interpreta.

În libertate, nici unul din ei nu a fost vreodată pe o scenă. Acum, după gratii, se pregătesc pentru rolurile din „Moş Ion Roată şi Unirea“.

Zece deţinuţi de la Penitenciarul Severin, secţia Vânjuleţ, au devenit vedete după gratii. În loc de bucuria de a face sport sau de plimbarea cotidiană prin spaţiul special amenajat din curtea penitenciarului, cei zece se căznesc, aproape în fiecare zi, să joace teatru. Pentru toate evenimentele importante, cum ar fi sărbătorile creştine, Ziua Naţională sau Ziua Independenţei, aceştia pregătesc din timp spectacole împreună cu educatorul lor.

 „I-am selectat după anumite abilităţi, îi cunosc foarte bine şi nu mi-a fost greu să decid asupra celor care trebuie să facă parte din trupă. Sunt foarte încântaţi de ceea ce fac. Am încercat să-i ajut cât mi-a stat în putere şi să contribui la echilibrul lor, la integrarea lor în societate“, a declarat Aurora Breazu, educator.

Traficant în libertate, actor în detenţie

Mihai Petre Georgescu, de 32 de ani, din Drobeta Turnu Severin, are de ispăşit o pedeapsă de opt ani  pentru trafic de droguri. Pare un om obişnuit, căruia i-ai acorda încrederea fără prea multe ezitări. De când îşi trăieşte zilele în spatele gratiilor penitenciarului, tânărul şi-a descoperit talentul de actor. „Când am fost închis la penitenciarul de la Craiova, am jucat la Nottara cu colegii de acolo în piesa «Otrăvit de culorile vieţii mele», spectacol inspirat din operele scriitorului rus Cehov. Am primit şi o diplomă de merit pentru rolul Leonaş interpretat de mine în piesa Coana Chiriţa. Poate, cine ştie, voi primi un rol şi într-un film. M-a ajutat foarte mult perioada aceasta de repetiţii,  pentru că m-a desprins de rutina unui program obişnuit de penitenciar“, ne spune Mihai.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite