Turnu Severin: Deţinuţii din Vânjuleţ, aşi în agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

14 persoane închise pentru omor, tâlhărie sau furt, din Penitenciarul Severin, Secţia Vânjuleţ, sunt calificate în profesia de lucrător în cultura plantelor. În afară de certificatul obţinut în urma examenului, persoanele private de libertate au obţinut bani, dar şi zile scăzute din pedeapsă.

Se află după gratii pentru omor, tâlhărie ori furt, dar au descoperit că munca în grădină este plăcută.  Este vorba despre 14 deţinuţi din Secţia Vânjuleţ a Penitenciarului Severin care au dat examen, zilele trecute, cu o comisie formată din profesori universitari ai Facultăţii de Agronomie din Craiova, pentru a obţine o diplomă de calificare în profesia de lucrător în cultura plantelor.

Majoritatea provin din mediul rural, sunt trecuţi de 50 ani şi chiar dacă în libertate nici nu s-ar fi gândit vreodată să dea cu sapa, acum au planuri mari. Unii se gândesc acum să-şi deschidă o fermă sau, de ce nu, să atragă fonduri europene.

„Am învăţat foarte multe lucruri utile. Vreau să învăţ totul despre agricultură, pentru că atunci când voi ieşi afară să mă ocup de o mică fermă. Familia mea deţine un teren la Băileşti, de care mă voi ocupa în mod special. Aici, am descoperit că îmi place această muncă şi abia aştept să ies afară”, a spus Cătălin Duculescu, un tânăr închis pentru furt.

Lectorul Constantin Degeratu, care i-a pregătit mai bine de două luni pe deţinuţi, ne-a asigurat că sunt bine pregătiţi. „Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu ei, am mers pe dialog. Au fost foarte receptivi la tot ce le-am explicat şi cred că au însuşit destul de multe informaţii, care să le fie de folos în viaţă atunci când vor avea posibilitatea să le pună în practică”, a precizat Constantin Degeratu.

Condiţiile pentru care persoanele private de libertatea au putut să participe la acest curs au fost să aibă minim patru clase, să fie apte din punct de vedere medical, să nu aibă afaceri judiciare, să mai aibă de executat 9 luni.

Cerificat, dar şi alte beneficii

Pentru absolvirea cursului, persoanele private de libertate au primit 15 zile reducere din pedeapsă. În plus, ca să fie motivaţi, conducerea Penitenciarului le-a acordat, lunar, circa 50 lei. Diploma obţinută în urma cursului de calificare profesională este foarte importantă, întrucât majoritatea cursanţilor provin din regiuni rurale, iar pentru a beneficia de un certificat de producător, ei trebuie să aibă neapărat nevoie de calificare.

Alte cursuri organizate în penitenciar
Cursul de calificare profesională în meseria de lucrător în cultura plantelor a fost organizat în colaborare cu AJOFM Mehedinţi şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Dolj. A început pe 15 februarie şi s-a finalizat pe 31 aprilie.

Potrivit directorului adjunct al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, Petrişor Ridichie, până acum, s-au mai organizat şi alte cursuri: confecţionar articole din piele şi înlocuitor, ospătar, bucătar, zugrav şi vopsitor. În funcţie de bugetul, în semestrul doi al acestui an, se va organiza un alt curs de confecţioner articole piele.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite