Turnu Severin: Despina Jderu, eleva de nota 10 şi olimpică de 120 de puncte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra nu ratează nici o participare la olimpiade la care obţine rezultate remarcabile.

Hotărâtă şi ambiţiosă, tânăra a început să participle la olimpiade şi concursuri şcolare încă din clasa a V-a.

Asta pentru a-şi verifica cunoştinţele, dar şi pentru că-I place foarte mult ideea de concurenţă.

În clasele gimnaziale tânăra a luat parte la toate olimpiadele şcolare, la matematică, fizică, română, chimie, geografie, olimpiade la care de fiecare dată se clasa printe primele trei locuri. Îi place foarte mult literatura şi asta după ce a început să “devoreze” bibliotecile.

“Pot spune că am început să iubesc literatura, şi asta după ce, în generală, am început să citesc tot felul de cărţi. Am început să iubesc lumea invizibilă pe care doar noi prin citit o putem descoperi” ne-a mărturisit Despina.

Odată cu admiterea la liceu, Despina a început să aprofundeze mai mult noţiunile de limbă şi literatură română sub îndrumarea profesoarei Ofelia Albănaş, împreună formând o echipă de neînvis.

 “Dacă la început citeam din plăcere acum la liceu pot spune că a devenit o necessitate. Consider că aici am găsit mediul propice de a-mi dezvolta plăcerea şi iubirea pentru literatură. Cea care mi-a insuflat această sete de cuvinte este doamna profesoară Albănaş, lucru pentru care mă simt binecuvântată” ne-a spus tânăra.

Din punct de vedere intelectual, Despina este mult peste media elevilor de vârsta ei, este serioasă şi profundă.

A reuşit să obţină punctajul maxim!

Cu un înalt nivel de cultură general şi cu un vocabulary aparte, tânăra este atrasă de orice gen de lectură: de beletristică la eseistică, de la filozofie la teorie literară şi exegeză.

Anul trecut la olimpiada de limbă şi litaratura română tânăra a obţinut loucul I pe judeţ, iar anul acesta a obţinut acelaşi premiu ca şi anul trecut, doar că de data asta a reuşit să obţină punctajul maxim de 120 de puncte, lucru care i-a adus o mare bucurie nu doar ei ci şi profesorilor care o susţin şi care au doar cuvinte de laudă la adresa ei.

“Despina are o putere de muncă de admirat, îi place competiţia, e un spirit nobil, cu multiple disponibilităţi şi nu se sperie de nimic. Tot ce face, o face cu pasiune şi suflet, urmărind performanţa” ne-a spus Ofelia Albănaş profesoara de limba şi literatura  română.

Înzestrată cu un suflet nobil tânăra participă la numeroase activităţi umanitare cu scopul de a le întinde o mână celor care au nevoie de ajutor.

“ Sunt voluntar la Crucea Roşie încă din clasa a VI-a, desfăşor această activitate pentru că simt că pot să fac ceva pentru oamenii nevoiaşi. În această echipă mă simt ca într-o familie în care am crescut şi unde am învăţat multe lucruri frumoase pentru viitor” ne-a spus Despina. 


ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
Ce planuri ai de viitor?
Pe viitor vreau să urmez Facultatea de Litere din Bucureşti, pentru că îmi doresc să devin cadru universitar. Îmi place să interpretez oamenii, îmi place literature şi vreau să devin professor universitar de română.
Ce ai schimba la tânăra generaţie?
Aş schimba foarte multe. În primul rând mi-aş dori ca atunci când tinerii se intălnesc să dezbată subiecte despre literatură. Mie-mi place foarte mult să vorbesc cu oamenii cu, care mă întâlnesc despre ultima carte citită, sau despre scriitori. Aş schimba hobby-urile şi interesele pe care le au ei în timpul liber. 

Ce-i place?
Îmi plac oamenii care au un ideal bine conturat şi care ştiu să lupte pentru acel ideal. Ador oamenii calmi şi cu voce blândă smulsă parcă dintr-un tărâm al zeilor. Am întălnit astfel de oameni şi sunt fericită că-i cunosc. În această categorie de oamenii se încadrează şi fosta mea profesoara de franceză, doamna Atena Ţăndărescu.

Ce nu-i place?
Nu-mi plac oamenii care nu au curajul să spere. Speranţa este un elixir al eşeculuişi totodată un catalizator pentru momentele de cumpănă din viaţa fiecăruia. Trebuie să învăţăm să sperăm, cred că este o primă etapă pe care ar trebui să o definim în acest proces ce are ca şi finalitate eşecul

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite