Turnu Severin: De două zile, sătenii din Cordun stau cu stâlpii căzuţi în gospodării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape 48 de ore de la ultima furtună care s-a abătut asupra Mehedinţiului, câteva familii din satul Cordun stau cu frica în sân, din cauza unor stâlpi căzuţi în gospodăriile lor. Oamenii spun că firele căzute la pământ au fost, toată noaptea trecută, sub tensiune şi le pun în pericol viaţa.

Doi stâlpi de înaltă tensiune au fost doborâţi, miercuri noapte, la pământ, în satul mehedinţean Cordun.  Oamenii spun că au sesizat avaria chiar în seara furtunii, însă nimeni nu i-ar fi băgat în seamă. Mai mult, firele nici n-ar fi fost deconectate de sub tensiune.

„Am sunat la serviciul de urgenţă şi mi s-a făcut legătura la pompieri. Domnul de la pompieri mi-a luat datele, i-am dat detalii, mi-a zis „doamnă, venim”. De miercuri seară, am sperat că vine, pentru că era dezastru aici. Uliţa blocată, firele aşa cum le vedeţi. N-au venit. Ieri nimic, astăzi, absolut nimic”, ne-a spus Ana Stoiconiu.

Văzând că nimeni nu le calcă în sat, femeia a insistat. „Aseară, am apelat iar serviciul de urgenţă şi nu stiu de ce s-a apelat Gorjul. Gorjul a zbierat la mine (...) Stăm cu frică, pentru că firele sunt neizolate. Sunt oameni care trec în deal, în vale, sunt copii.

Nu-i posibil să nu vină cineva să constate şi să întrerupă curentul. Noi suntem de acord că nu se poate face într-o oră sau într-o zi, dar măcar să vină, să constate, să întrerupă curentul şi noi putem să stăm liniştiţi. Iar de azi-dimineaţă, nu mai răspund la telefon”, a adăugat Ana Stoiconiu. 

Unul dintre stâlpi a căzut chiar în curtea unei bătrâne de 72 de ani din localitate. „Eu sunt bătrână, mă ating de fire şi mor în bătătura la mine şi nu vine. Măcar să fi decuplat. I-a durut undeva... spun durerea pe care o am, că sunt bătrână.

Stau cu stâlpii şi cu firele în grădină. E ţara lui Papură Vodă, fiecare face ce vrea. Copiii trec în deal, în vale, ei nu ştiu. Pun mâna. Auzi că nu-i drum public. Păi dacă nu-i drum public, ei nu mai vin. Păi tre` să moară oameni aici, în drum, ca să vină?!”, ne-a spus, supărată, Elena Băran.

Şi reprezentanţii primăriei spun că au sesizat de mai multe ori compania de electricitate. Mai mult, viceprimarul confirmă faptul că firele sunt sub tensiune.

“Începând cu data de 17 iunie, ora 12 noaptea, le-am anunţat. Am anunţat şi ieri dimineaţă, la ora 10, la CEZ Distribuţie Strehaia. Ieri după-amiază, am mai dat.

De exemplu, la Jirov, era un pom căzut pe fire şi s-au rupt. Era şi cu curent în ele. Mi-au zis că îl bagă pe urgenţă dacă au curent în ele. Nici azi-dimineaţă nu veniseră acolo.

Azi dimineaţă, am dat alte deranjamente. N-a venit nimeni deocamdată. Există curent în fire, iar oamenilor le-am spus să se ferească”, ne-a precizat viceprimarul comunei Corcova, Marius Popescu.

Reprezentanţii CEZ susţin însă că despre situaţia de la Cordun au fost anunţaţi de-abia astăzi, iar intervenţiile se fac în ordinea în care sunt anunţate. În plus, termenul de intervenţie este de 72 ore din momentul în care se anunţă deranjamentul.

„Am avut foarte multe avarii. Zona Strehaia fost cea mai afectată din judeţ. Din acest motiv, încă de miercuri noapte, s- a intervenit cu toate echipele care au fost disponibile pentru remedierea avariilor, dar din păcate, remedierea acestora a durat mai mult decât în mod obişnuit (...)

La Cordun, noi am fost anunţaţi, astăzi, de faptul că sunt stâlpi căzuţi. Intervenţiile se fac în ordinea în care sunt anunţate”, ne-a spus Dan Popescu, purtătorul de cuvânt al CEZ.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite