Turnu Severin: Dascălii devin călăuze în carieră pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

250 de profesori din Mehedinţi vor fi instruiţi, ărintr-un poriect de peste 17 milioane de lei, pentru a-i ajuta pe tineri să se orienteze către profesii care li se potrivesc şi au căutare.

Casa Corpului Didactic din Mehedinţi a lansat deja proiectul de selecţie a celor 500 de cadre didactice din cele 100 de unităţi de învăţământ din judeţele Mehedinţi şi Timiş care vor face parte din proiectul “Model de consiliere centrat pe consilierea şi educarea carierei elevilor”.

Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani, are o valoare eligibilă de 17,6 milioane lei şi presupune implementarea unui model educaţional care să aibă în centru conceptul de consiliere şi educare a carierei elevilor.

În plus, în fiecare şcoală, se va dota câte un cabinet psihopedagogic, cu două calculatoare, o multifuncţională şi mobilier adecvat,  pentru sprijinirea tinerilor în alegerea profesiei potrivite.

“Asta este axa de finanţare: formăm cadre didactice. Nu le formăm numai prin cursul de formare, ci şi într-o vizită de studiu la partenerii noştri internaţionali.

Două sute de cadre didactice vor participa la vizite de studiu în Olanda sau Anglia, pentru a vedea cum funcţionează acelaşi sistem acolo”, ne-a precizat Vasile Deac, preşedintele organizaţiei nongurvernamentale ARCS, partener în acest proiect.    


Se vor forma şi terapeuţi

Şcolile participante au fost selectate în urma unui studiu sociologic efectuat în cele două judeţe.

O noutate ar fi formarea unor profesori logopezi, psihopedagogi sau profesori diriginţi. “Ceea ce nu avem în acest moment, în Mehedinţi, este un psiholog autorizat care să facă terapie.

Or, în cadrul acestui proiect avem prevăzută finanţare pentru a urma cursuri de terapie, un terapeut care să răspundă problemelor specifice ale elevilor.

Ne-am propus să formăm 50 de terapeuţi care să răspundă nevoilor din ce în ce mai acute legate de relaţionarea elevilor cu cadrele didactice sau relaţionarea copil-părinte”, a adăugat Vasile Deac.

Scopul proiectului este de a crea o nouă viziune asupra consilierii. ”Se pune accent pe intervenţie asupra copilului, pe dezvoltarea carierei elevului.

Trebuie să-i ajutăm pe copii să se modeleze către nevoile pieţei muncii”, a declarat profesorul Lăcrămioara Broscăreanu, managerul proiectului. 

Se vrea preluat în legislaţie
Proiectul care anunţă schimbarea modelului de consiliere a elevilor se vrea a fi implementat şi la nivel legislativ.

“Sperăm ca la sfârşitul anului 2013 să avem o lege care să aibă acest model aplicabil în fiecare şcoală din ţară”, a conchis Vasile Deac, preşedintele ARCS.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite