Turnu Severin: Dascălii ameninţă cu CEDO pentru plata integrală a concediilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din teritoriu susţin că salariaţii din învăţământ îşi vor primi indemnizaţiile integral doar pentru zilele aferente lunii iunie, restul fiind diminuate cu 25 la sută. Sindicaliştii consideră măsura abuzivă, atâta timp cât cererile pentru concendiu au fost depuse în luna iunie. 

Aproape 5000 de cadre didactice din Mehedinţi îşi vor indemnizaţiile de concediu plătite integral şi nu tăiate cu 25 la sută. Sindicaliştii ameninţă angajatorii şi contabilii centrelor bugetare cu procese, susţinând că dascălii trebuie să-şi primească indemnizaţiile integral, întrucât au depus cereri de concediu în luna iunie, iar potrivit Codului Muncii, “indemnizaţia pe concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu”.

Sindicaliştii sunt decişi să atace măsura în instanţă
“Dacă nu se respectă legea, vom proceda aşa cum am procedat şi cu drepturile prevăzute de Legea 221, vom acţiona în instanţă şi numai la cea din România, ci şi la instanţele internaţionale, mai exact la CEDO.

Noi avem deja o plângere depusă acolo pe L 221 şi aşteptă răspunsul dacă este admisă sau nu. Vrem punctul clar de la Finanţe, scris, în baza cărei legi şi cărui articol se diminuează indemnizaţia de concediu pentru cei din învăţământ cu 25%”, ne spune Mihai Dima, preşedintele FSLI Mehedinţi. 

Răspunsuri ambigue de la Bucureşti

Sindicaliştii se agaţă şi de faptul că nici adresele trimise de la ministerele Finanţelor şi Muncii nu lămuresc problema plăţii concediile profesorilor, ci se fac doar recomandări.

image

“Până acum, avem nişte răspunsuri ambigue prin care au fost invocate articole şi legi din România, însă nu ni se spune nimic concret şi în concluzie ni se specifică: “Drept urmare, în opinia noastră… Deci, practic, nici ei, de la minister nu spun ceva clar”, a precizat liderul FSLI Mehedinţi, Mihai Dima.



Discuţia avută, zilele trecute, de sindicalişti cu prefectul, contabilii centrelor bugetare, inspectorul şcolar, dar şi cu reprezentenţii Finanţelor Publice, nu a avut niciun rezultat.

image
image

“Punctul nostru de vedere este foarte clar: până la sfârşitul lunii iunie, pentru zilele aferente lunii iunie se vor primi banii integral, iar începând cu luna iulie, aşa cum spune legea, se vor primi drepturile pe concediu diminuate cu 25%”, a declarat Cosmin Durac, directorul adjunct al Finaţelor Publice Mehedinţi. Întrebat dacă nu le este teamă de eventuale procese, finanţistul a răspuns: “Dacă aşa spune legea, noi nu putem să facem altfel”.    

Diminuarea, considerată de dascăli un abuz
Diminuarea indemnizaţiei pentru concediul de odihnă este considerată de profesori un abuz. “Noi nu am fost lăsaţi să plecăm în concediu, până nu am făcut cererea, iar această cerere am făcut-o în luna iunie.

Consider că este un abuz ca, după ce nu ni s-au dat cei 50% promişi printr-o lege promulgată şi de preşedinte, să ni se ia şi 25% din concediul de odihnă. În condiţiile în care nu vom primi indemnizaţia integral, ne vom adresa instanţei”, ne-a precizat Daniela Ghimeş, professor logoped la Şc. Nr. 14 din Severin.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite