Turnu Severin: Daniela Hondiu este studentă la Drept, dar şi vicecampioană la judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A intrat în sala de judo pentru autoapărare şi a făcut din acest sport o pasiune şi un mod de a trăi.

S-a născut pe 14 martie 1990, în Orhei- Republica Moldova. Avea zece ani când s-a mutat, împreună cu familia, în Turnu Severin. A fost şi anul în care a intrat pentru prima oară într-o sală de judo.

Nu se gândea vreodată că va practica lupta de saltea, însă fratele său a fost cel care i-a deschis apetitul pentru acest sport. “Cred că m-a adus aici pentru autoapărare. Nu ştiu la ce s-a gândit el, dar mie mi-a plăcut din prima”, ne spune Dana Hondiu.

După, şase luni de antrenamente intense, tânăra a câştigat bronzul la campionatul naţional de copii din Focşani. Au urmat multe alte competiţii în care sportiva s-a remarcat atât pe plan naţional, cât şi internaţional. “Cu timpul au venit şi rezultatele, deplasări prin alte ţări, tot mai multă muncă şi rezultate tot mai bune. Am multe locuri I şi II la internaţionale, iar pe plan naţional sunt vicecampioană la juniori, seniori şi bronz la Tineret”, ne mai spune mândră Daniela. 

Vrea să devină antrenor
Cel mai mare vis al său este să devină campioană. Are mult de muncă, dar e hotărâtă să se dedice întru totul acestui sport şi să îşi atingă scopul. “E un copil muncitor. E unul dintre vârfuri. A început să şi citească, pentru că şi ea vrea să fie antrenor şi să ajungă la Olimpiadă.

Ar fi bine să nu greşească la un moment, pentru că se ştie că la o anumită vârstă, oricât de motivat ai fi să ajungi acolo sus, există o zi în care  vei spune stop. Nu mai pot, vreau şi eu să am casa mea, banii mei şi să nu mai depind de indemnizaţia care vine sau nu vine”, ne spune antrenorul Lena Sterea.

Tânăra povesteşte că din cauza corupţiei din sistem nu şi-a putut împlini visul de a fi admisă la facultatea pe care şi-o dorea cu ardoare, cea de educaţie fizică şi sport şi aşa a ajuns astăzi studentă la Drept şi Administraţie Publică. Ambiţioasă din fire, merge mai departe, iar din toamnă va fi eleva Şcolii Naţionale de Antrenori din Bucureşti.  

Cum vezi generaţia, de azi, a tinerilor?

D.H.: ”Tot mai mulţi tineri, care nici nu au 14 ani, vor calculatoare, bani, să nu facă nimic, să stea în pat şi să primească şi bani. Fără sport, fără nimic. Or, asta îi va distruge pe viitor, când vor da nas în nas cu realitatea”.  

Ce le recomanzi părinţilor care şi-ar putea îndruma copiii către sport?
D.H.: “Să se gândească la sănătatea lor, pentru că majoritatea copiilor din ziua de azi sunt obezi. Totodată, să aibă grijă mai mult de ei. Să nu-i lase toată ziua la desene, la calculator, pentru că îşi pot strica şi vederea”.

Ce-i place?
D.H.: “Sinceritatea, corectitudinea şi punctualitatea. Admir oamenii care nu se învârt după degete şi cei care îşi spun în faţă ceea ce au de spus. În timpul liber, îmi place să ascult muzică şi să am grijă de nepoţelul meu”.

Ce nu-i place?
D.H.: “Nu suport minciuna. Detest oamenii figuranţi, aroganţi şi plin de ei. Nu-mi place să fac ceea ce nu-mi place să primesc”.  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite