Turnu Severin: Daniel Calancea, luptător de elită în misiuni internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel şi-a riscat viaţa în Kosovo, unde a participat la două misiuni de menţinere a păcii, fiind medaliat pentru profesionalismul dovedit în teatrele de operaţiuni. 

Face parte din luptătorii de elită ai Jandarmeriei Române în trupe de menţinere a păcii în Kosovo. Este un om cu tărie de caracter şi voinţă de fier, călit pentru misiuni şi situaţii limită, un om care îşi pune viaţa în joc cu bună ştiinţă.

Şi n-o face pentru bani. La mijloc este cariera. „Această experienţă, pot spune, că m-a călit mai bine, pentru că am văzut situaţii şi mai rele decât ceea ce se întâmplă la noi”, ne spune Daniel Calancea, unul dintre cei trei jandarmi din Mehedinţi care au înfruntat, anul trecut, focurile de armă din Kosovo.

Deşi se afla pentru a doua oară la o astfel de operaţiune, subofiţerul a avut parte şi de această dată de clipe când gloanţele au şuierat pe lângă el. “În faţa spitalului din Mitrovica, stând în cordon, se arunca în noi cu Molotov, cu pietre, cu fel de fel de obiecte.

S-a şi tras cu focuri de armă pe lângă noi. Nu prea mai simţi frica, având toţi colegii lângă tine. După ce se termină, realizezi ce a fost exact”, mărturiseşte Daniel.

Botezul focului, în 2004

Prima misiune internaţională la care a luat parte a fost, tot în Kosovo, în perioada 2004-2005, Daniel fiind unul din cei 115 jandarmi români care au participat las operaţiunile derulate sub egida ONU, timp de un an.

„Se face o preselecţie, un examen din specialitate, probe sportive şi limbă străină, plus un examen final mult mai complex.

Am fost în jur de 600 de oameni la preselecţie, am rămas în curs vreo 250 şi am plecat în Kosovo 115”, conchide Daniel Calancea despre rigurozitatea examenului. 
 
De Revelion, a plecat în misiune sergent şi s-a întors subofiţer 
Spune că voia încă din copilărie să devină şofer şi mecanic auto, vis pe care şi l-a împlinit în adolescenţă. Şi-a dorit apoi sî îmbrace uniforma militară, aşa că, atunci când a aflat că se fac angajări la Jandarmerie, n-a mai stat pe gânduri şi s-a înscris la concurs.

În 1999, a fost angajat la Brigada Specială de Intervenţie din Bucureşti. A lucrat acolo, ca şofer, timp de şapte ani, iar din 2006 s-a transferat în Mehedinţi, la Detaşamentul Mobil de Intervenţie.

A fost exact perioada în care avea să se lege pentru totdeauna de aceste meleaguri, în sensul că aici s-a şi căsătorit. „M-am acomodat repede, pentru că sunt o fire care se acomodează repede, mă împrietenesc uşor”, ne spune Daniel Calancea.

Încă de la intrarea în sistem, a participat la o serie întreagă de cursuri de specialitate. Mai întâi în centrul din Băneasa, apoi în centrele de perfecţionare din Tăşnad, Lugoj sau Ochiuri.

În decembrie 2006, a dat examen pentru subofiţeri, iar în ianuarie 2007 a devenit deja plutonier major. "În noaptea de Revelion, a plecat în misiune sergent şi s-a întors plutonier major.

Eu eram şeful de dispozitiv, având gradul mai mare, dar am revenit din misiune ca subordonat al său", a rememorat, zâmbind, plutonierul Marian Forlafu, colegul lui Daniel.

Profil
Născut:  11 iulie 1973, Bucureşti
Studii: Grupul Şcolar „Pamfil Şeicaru” din Ciorogârla- Ilfov
Experienţă: de 11 ani lucrează în Jandarmerie

Care a fost cea mai grea misiune la care ai participat?
D:C: ”Cred că este vorba de cea din 2004-2005, din Kosovo, având în vedere gradul de dificultate. În perioada aceea se adunau mase mari de oameni, demonstrau, se aruncau cu pietre sau chiar cu Molotoave. Pot spune că a fost un grad de pericol mediu”.

Ţi-a folosit această experienţă, după ce ai revenit în România?
D.C.: „Pot să spun că m-a călit mai bine. Am văzut situaţii şi mai rele decât ceea ce se întâmplă la noi. Cred că îmi pot îndeplini mult mai bine misiunile pe care le am aici, având în vedere ceea ce am întâmpinat acolo”.

Ce-i place?
În timpul liber preferă să citească, să stea în compania prietenilor şi a familiei sau, pur şi simplu, să se odihnească uitându-se la televizor. La cei din jurul său, admiră onestitatea şi corectitudinea.

Ce nu-i place?

Urăşte minciuna şi bârfa, considerând că unui om de valoare îi stă bine modest, cinstit şi altruist. Nu-i plac oamenii invidioşi, egoişti şi violenţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite