Turnu Severin: Dana Tăbăran a renunţat la meserie pentru o librărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Tăbăran
Dana Tăbăran

A avut puterea să-şi schimbe cariera de geolog, deoarece nu mai era căutată. Şi-a deschis o librărie mică, cu care acum domină piaţa cărţilor din zonă.

Are o poveste de viaţă care spune multe. A reuşit să treacă peste dizgraţia în care căzuse meseria pentru care a învăţat în timpul facultăţii. Născută în Galaţi, a fost repartizată, în 1987, în localitatea Mărăşeşti din judeţul Mehedinţi, lângă Baia de Aramă. A lucrat în explorare până în 1992, apoi şase ani ca profesor de geografie. „Munca în explorare a fost o perioadă foarte frumoasă. Am rămas de acolo cu foarte multe amintiri plăcute, din perioada în care lucram în Baia de Aramă. Maistrul Răuţi, care din păcate nu mai este printre noi, a reuşit să facă din Mărăşeşti, care era şi satul său natal, o localitate înfloritoare. Pe noi, cei care lucram acolo, ne-a învăţat multe lucruri, inclusiv cum să ne respectăm unii pe alţii. A fost un om extraordinar, iar zona era superbă“, povesteşte Dana Tăbăran.
După un periplu prin Galaţi, se întoarce în Turnu Severin, unde începe să se gândească la o afacere. „După şapte-opt luni în care am stat acasă şi am avut grijă de copii, m-am hotărât să deschid o librărie. Am inaugurat-o în anul 1999, împreună cu un asociat care însă s-a retras un an mai târziu. Era vorba despre o încăpere într-o căsuţă mică, pe care am transformat-o în librărie. Apoi am mai deschis un sediu şi, împotriva tuturor predicţiilor pesimiste, lumea a fost interesată. Pe atunci era şi isteria cu manualele alternative şi chiar aveam foarte mulţi clienţi“, ne spune proprietara de librărie.

Severinul citeşte

Succesul Danei Tăbăran se oglindeşte în transformarea afacerii ei dintr-o librărie-cenuşăreasă în cea mai cunoscută din zonă. „În general, în anii ‘90, toată lumea spunea că nu e nevoie de noi, geologii. Aşa că am renunţat la această meserie în favoarea cărţii. După atâţia ani, în momentul în care iau o carte în mână, simt ceva. Fiecare carte are un suflet şi reprezintă o experienţă de viaţă, cu care te îmbogăţeşti. Prin cărţi, poţi să trăieşti mai multe vieţi. În momentul de faţă avem peste 200 de furnizori şi colaboratori şi suntem într-o continuă extindere“, ne spune Dana Tăbăran.
Despre interesul pentru carte în Severin, Dana Tăbăran este mai mult decât în măsură să vorbească. „În Severin, oamenii au avut întotdeauna o aplecare către carte. Oamenii care au cultură generală le transmit asta şi copiilor. Ca interes pentru carte, vreau să vă spun că Severinul stă destul de bine. Pe axa de la Bucureşti, tot sudul ţării până la Reşiţa, suntem pe locul 3, după Piteşti şi Reşiţa. În ce mă priveşte, am participat şi eu la educaţia cititorilor. De exemplu, i-am învăţat pe copii, atunci când vin la librărie, să ceară manualele după autor sau după edituri, nu după culoarea coperţilor, cum o făceau până acum“, ne spune Dana Tăbăran.

Întrebări şi răspunsuri
Cum merge afacerea dumneavoastră?
D.T.: Datorită soţului meu, care mă ajută foarte mult, mergem bine. El se ocupă cu partea legată de acte, iar eu mă pricep mai bine la titlurile care trebuie aduse. Astfel, facem o echipă perfectă.
Ce v-aţi dori pentru viitorul cărţilor?
D.T.: Mi-aş dori să fie ca în vest. O carte care şi-a încheiat un ciclu şi nu mai este o noutate, fie că a avut succes sau nu, să poată fi vândută cu un preţ mai mic.

Ce-i place
„Ador florile, am foarte multe acasă şi mă relaxează. Mă simt bine când croşetez şi bineînţeles când citesc. Mi-ar păcea să am mai mult timp pentru toate acestea.“
Ce nu-i place
„Nu suport să lucrez cu actele. Pentru mine acest lucru e o corvoadă. Urăsc telefoanele şi le pierd tot timpul.“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite